Περίληψη: | Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την οικονομική αξιολόγηση, την ανάλυση κινδύνου και τη βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίου σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζεται η δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και οι στόχοι αναφορικά με τις ΑΠΕ. Αναδεικνύεται η σημασία των επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων, καθώς και οι μηχανισμοί στήριξης των επενδύσεων. Επίσης, αναλύονται τα σημαντικότερα εργαλεία αξιολόγησης επενδύσεων, οι έννοιες της αβεβαιότητας και του κινδύνου στις επενδύσεις ΑΠΕ και οι τρόποι ποσοτικοποίησής τους.
Στο εμπειρικό μέρος, πραγματοποιούνται αναλύσεις για την αξιολόγηση επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (μΥΗΣ). Οι επενδύσεις εξετάζονται ως προς την βιωσιμότητα και την κερδοφορία με τρία διαφορετικά σενάρια ενεργειακής πολιτικής. Στις αναλύσεις χρησιμοποιούνται στατιστικές μέθοδοι και τεχνικές προσομοιώσεων για την ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας και του κινδύνου. Επίσης, αξιοποιούνται εμπειρικά δεδομένα του ελληνικού συστήματος ενέργειας και εφαρμόζεται η σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου για την αναζήτηση αποδοτικών χαρτοφυλακίων ενέργειας.
Τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας δείχνουν ότι η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος στις επενδύσεις ΑΠΕ εντοπίζονται πρωτίστως στο συντελεστή χρησιμοποίησης και στην τιμή πώλησης της ενέργειας, η ποσοτικοποίηση των οποίων μπορεί να επιτευχθεί μέσω κατανομών πιθανότητας. Επίσης, διαπιστώνεται ότι η θεωρία χαρτοφυλακίου βοηθά στην εύρεση αποδοτικών ενεργειακών χαρτοφυλακίων με βέλτιστο συνδυασμό απόδοσης-κινδύνου, τόσο για τον ιδιώτη επενδυτή όσο και το σύστημα ενέργειας της χώρας. Σημαντικό μερίδιο στα αποδοτικά χαρτοφυλάκια φαίνεται να έχουν οι μΥΗΣ
|