Περίληψη: | Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της μεταβατικής συμπεριφοράς υπόγειου αγωγού φυσικού αερίου, μετά από κεραυνικό πλήγμα και οι μέθοδοι προστασίας του. Για την μελέτη αυτή έγινε μοντελοποίηση το έδαφος, ο σωληναγωγός μεταφοράς αερίου, η μόνωση αυτού και οι μεταξύ τους συζεύξεις. Τα ζητήματα που εξετάστηκαν είναι η συμπεριφορά του συστήματος εδάφους-σωληναγωγού-μόνωσης μετά το κεραυνικό πλήγμα και οι μέθοδοι προστασίας του αγωγού και της μόνωσης αυτού.
Στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μια στοιχειώδη αναφορά ως προς τις ιδιότητες του φυσικού αερίου, τον τρόπο εξαγωγής και της μεταφορας του. Επίσης παρουσιάζοντε συνοπτικά οι χρήσεις του φυσικού αερίου στην παραγωγγή ηλεκτρική ενέργειας, στον εμπορικό τομέα, τον οικιακό τομέα αλλά και στην μεταφορά.
Στο 2ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται μια διεθνη αλλά και εγχώρια εικόνα του συστήματος μεταφοράς του φυσικού αερίου και συγκεκριμένων κλάδων που υπάρχουν. Επίσης γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση ενός συστήματος φυσικού αερίου.
Στο 3ο Κεφάλαιο αναφέρονται τα βασικά είδη αγωγών (διανομή, μεταφοράς,συλλεκτήριοι), η υπόγεια και υπέργεια εγκατάσταση για τη χρήση τους στη μεταφορά και τέλος τα υλικά που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.
Στο 4ο Κεφάλαιο αναλύεται το φαινόμενο του κεραυνού, τα είδη του και τα χαρακτηριστικά μεγέθη του.
Στο 5ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται το φαινόμενο του ιονισμού του εδάφους, το οποίο είναι καίριας σημασίας για τη μελέτη της μεταβατικής συμπεριφοράς συστημάτων γείωσης, όταν αυτά υποβάλλονται σε μεγάλα κρουστικά ρεύματα. Αναφέρονται και αναλύονται τα γνωστότερα μοντέλα περιγραφής και μοντελοποίσης του φαινομένου.
Στο 6ο Kεφάλαιο ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση της γείωσης, που αφορά τα είδη και τον τρόπο γείωσης και τον ορισμό της ειδικής αντίστασης του εδάφους.
Στο 7ο Kεφάλαιο παρουσιάζονται οι θερμικές και μηχανικές συνέπειες εξαιτίας κεραυνικού πλήγματος και περιπτώσεις καταστροφή αγωγού φυσικού αερίου.
Στο 8ο Kεφάλαιο υπάρχουν όλα τα μοντέλα που χρημοποιήθηκαν στην διπλωματική αυτή. Αρχικά γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος που χρησιμοποιήθηκε για τη μοντελοποίηση και ύστερα η μοντελοποίηση του σωληναγωγού,της μόνωσης, του εδάφους αλλά και τους συνολικού ενιαίου συστήματος τόσο αναλυτικά όσο και με τη χρήση εργαλείων συμπίεσης. Επίσης γίνεται παρουσίαση του κρουστικού μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε για την αναπαράσταση του κεραυνού.
Στο 9ο Kεφάλαιο είναι όλες οι προσομειώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη διπλωματική αυτή. Γίνεται μια παρουσιάση των παραμέτρων των γραφικών παραστάσεων και της χρήση των οργάνων μέτρησης. Στη συνέχεια έχουμε προσομείωση τριών περιπτώσεων προστασίας του αγωγού, με απλά ηλεκτρόδια γείωσης, με μονωτικό σύνδεσμο και τέλος με αγωγό γείωσης. Στο τέλος του κεφαλαίου ακολουθούν τα συμπεράσματα.
|