Περίληψη: | Tα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) της Ελλάδας συμπεριλαμβάνουν στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών τους την πρακτική άσκηση των φοιτητών τους. Η ενσωμάτωση των μελλοντικών δασκάλων στην διδακτική πραγματικότητα επιβλέπεται και υποστηρίζεται από μόνιμους δασκάλους («Μέντορες»). Οι Μέντορες υποδέχονται τους φοιτητές στις τάξεις τους και είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή των πρακτικών ασκήσεων – στοιχειώδες μέρος της εκπαίδευσης τους ως επαγγελματίες δάσκαλοι. Οι πρακτικές ασκήσεις προσφέρουν στους φοιτητές την ευκαιρία να σμίξουν θεωρία και πράξη. Η επιτυχής ολοκλήρωση των πρακτικών ασκήσεων και των μη-πρακτικών μαθημάτων τους, απαρτίζει το πτυχίο τους.
Η συμμετοχή των δασκάλων ως Μέντορες είναι καθαρά εθελοντική. Ο ρόλος συνοδεύεται από σειρά υποχρεώσεων αλλά και δικαιωμάτων, που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά του. Δεν επιφέρει, όμως, κάποια χρηματική ανταμοιβή. Για να γίνει κανείς Μέντορας, πρέπει να είναι μόνιμος δάσκαλος. Πρέπει να κάνει αίτηση για τον ρόλο και δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, προτού παρακολουθήσει υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία προσφέρεται από ΠΤΔΕ ΑΕΙ.
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να εντοπίσει αλλά και να αναλύσει τα κίνητρα των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν τον ρόλο του Μέντορα. Αποτελείται από πέντε κεφάλαια: την Εισαγωγή, την Ανασκόπηση της Σχετικής Βιβλιογραφίας, την Μεθοδολογία, την Ανάλυση των Δεδομένων και τα Συμπεράσματα. Τα κεφάλαια αυτά υποστηρίζονται επίσης από σχετική Βιβλιογραφία και Παράρτημα, στα οποία παρατίθενται το ερωτηματολόγιο της έρευνας, οι στατιστικές αναλύσεις που χρησιμοποιήθηκαν και τα σχετικά γραφήματα.
|