Περίληψη: | Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην διερεύνηση των διαφόρων πτυχών του bullying στο εργασιακό πλαίσιο στην Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στόχος αποτελεί, επίσης, η εύρεση της συσχέτισης των προσδιοριστικών παραγόντων των δράσεων κατά του φαινομένου, της μετασχηματιστικής ηγεσίας, της συναισθηματικής οργανωσιακής δέσμευσης και της εργασιακής διαρροής.
Μέθοδος: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την χρήση του ερωτηματολογίου κλειστού τύπου. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε ξεχωριστές κλίμακες μέτρησης τόσο για το bullying όσο και για τους προσδιοριστικούς παράγοντες. Η ανάλυση των ευρημάτων έγινε με την χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS 20.
Ευρήματα: Το bullying στην Ελλάδα στο εργασιακό πλαίσιο εμφανίζει αυξημένες τάσεις, καθώς το 29,7% των ερωτηθέντων δήλωσε θύμα του φαινομένου σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση τους τελευταίους έξι μήνες. Η κατηγοριοποίηση σε bullying που σχετίζεται με τον άνθρωπο, με την εργασία και σωματικά εκφοβιστικό bullying, επιβεβαιώθηκε και στην έρευνα αυτή, με ορισμένες αποκλίσεις. Οι γυναίκες φαίνονται να επηρεάζονται λιγότερο από το φαινόμενο από τους άντρες, κάτι που συμβαίνει και με αυτούς που έχουν λάβει υψηλόβαθμη εκπαίδευση, σε σχέση με τους αποφοίτους δημοτικού ή γυμνασίου. Η μετασχηματιστική ηγεσία και οι οργανωτικές δράσεις κατά του bullying συσχετίζονται αρνητικά με το φαινόμενο. Το bullying συσχετίζεται θετικά με την εργασιακή διαρροή και αρνητικά με την συναισθηματική οργανωσιακή δέσμευση.
Πρακτική Εφαρμογή: Η έρευνα αυτή συμβάλλει στην κατανόηση των παραγόντων εκείνων που αυξάνουν την συχνότητα του φαινομένου, καθώς και ορισμένες από τις δραματικές του επιπτώσεις. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εστιάσει στην επίδραση του φαινομένου στην ψυχολογία των εργαζομένων και στην δημιουργία ανεπανόρθωτων ψυχολογικών συνδρόμων.
|