Περίληψη: | Η αύξηση της παραγόμενης άντωσης και η μείωση της παραγόμενης οπισθέλκουσας σε αεροσκάφη που κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες είναι σημαντική καθώς πέραν της βελτίωσης των χαρακτηριστικών πτήσης, επιτρέπεται και η χρήση αεροσκαφών σε περιπτώσεις που ήταν δύσκολο ή και αδύνατο υπο κανονικές συνθήκες, όπως π.χ. σε περιπτώσεις αεροδιαδρόμων μικρού μήκους. Η ανάγκη σύντομης απογείωσης και προσγείωσης (STOL) καθίσταται εμφανής στην πολιτική αεροπορία, ενώ αποτελεί ήδη ένα τρόπο λειτουργίας για στρατιωτικούς κλάδους.
Η αεροδυναμική σήραγγα και οι δοκιμές πτήσης έδειξαν ότι τα αεροσκάφη USB είναι ικανά να παράγουν μέγιστους συντελεστές ανύψωσης κοντά στις 10. Αυτή η τεχνολογία έχει αποδειχθεί με επιτυχία στο παρελθόν σε πειραματικά και ερευνητικά αεροσκάφη.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της χρήσης της εμφύσησης μέσω ακροφύσιου για την ανάπτυξη άντωσης σε πτέρυγες αεροσκαφών.
Η παρούσα εργασία εξετάζει βιβλιογραφικά και πειραματικά τη χρήσης της εμφύσησης αέρα για την ανάπτυξη άντωσης σε πτέρυγες αεροσκαφών.
Εξετάζεται η σχετική θεωρία και παρουσιάζονται και αναλύονται τα σχετικά μοντέλα που έχουν προταθεί στην σχετική βιβλιογραφία. Σε σχέση με το πειραματικό μέρος της εργασίας, μοντέλο ελλειπτικής ημιπτέρυγας δημιουργείται σε αντίστοιχο σχεδιαστικό πρόγραμμα, και σε αυτό τοποθετείται μια σειρά εμφυσητήρων. Η εργασία εξετάζει το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη μεγαλύτερης άντωσης από την εμφύσηση στην άνω επιφάνεια ελλειπτικής πτέρυγας αέρα μεγάλης ταχύτητας. Η πειραματική μελέτη λαμβάνει χώρα υπολογιστικά με την χρήση του πακέτου ANSYS, και προσομοίωση σε περιβάλλον CFD. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όντως η εμφύσηση μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερα επίπεδα άντωσης στην πτέρυγα.
|