Περίληψη: | Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η μάθηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του εκπαιδευόμενου να κατευθύνει και να διαχειρίζεται τη μαθησιακή του διαδικασία, τόσο με τη δημιουργία κατάλληλων στόχων, όσο και με την υιοθέτηση χρήσιμων στρατηγικών για την επίτευξή τους. Η διεθνής και η εγχώρια βιβλιογραφία αναφέρουν πολλές περιπτώσεις εξ αποστάσεως προγραμμάτων επιμόρφωσης, κατάρτισης και σπουδών. Ωστόσο, απουσιάζει από τη βιβλιογραφία κάποια αντίστοιχη μελέτη για τους παράγοντες που επιδρούν είτε αρνητικά, είτε θετικά στις περιπτώσεις εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η εργασία καθιστά ενδιαφέρουσα την προοπτική καταγραφής και αξιολόγησης όλων των παραγόντων που αλληλεπιδρούν σε ένα περιβάλλον εξ αποστάσεως επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μέσω της τηλεδιάσκεψης. Στο περιβάλλον σύγχρονης τηλεδιάσκεψης ο ρόλος του εκπαιδευτή έχει κύριο στόχο την ανάπτυξη μεθοδολογίας και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διευκόλυνση και ενεργοποίηση των συμμετεχόντων, ώστε να επεξεργάζονται την πληροφορία που τους παρέχεται μέσα από ένα τέτοιο περιβάλλον με όσο το δυνατόν περισσότερο μαθησιακά ωφέλιμο τρόπο.
Σκοπός της παρούσας διδακτορικής έρευνας είναι η διερεύνηση, ανάλυση και μελέτη των παραγόντων που επιδρούν και επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της μάθησης στην εκπαίδευση με βιωματικές τεχνικές διδασκαλίας κατά τη χρήση σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Ως εργαλεία για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν η παρατήρηση, η δομημένη συνέντευξη και το ερωτηματολόγιο. Δηλαδή, για την πληρέστερη λήψη συμπερασμάτων ελήφθησαν υπόψη ποσοτικές και ποιοτικές τεχνικές. Ως δείγμα χρησιμοποιήθηκε ο απαιτούμενος για μια έγκυρη από πλευράς γενίκευσης των αποτελεσμάτων αριθμός επιμορφούμενων εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών στα τμήματα εκπαίδευσης της ΑΣΠΑΙΤΕ.
|