Περίληψη: | Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη μελέτη και την εφαρμογή του δευτερεύοντα ελέγχου στατισμού ενός μικροδικτύου. Ο δευτερεύοντας έλεγχος είναι το δεύτερο επίπεδο ελέγχου του μικροδικτύου, το οποίο αναλαμβάνει να ελέγξει την ενεργό και την άεργο ισχύ των μικροπηγών στο μικροδίκτυο και να εκμηδενίσει την απόκλιση της τάσης και της συχνότητας του συστήματος από τις ονομαστικές τους τιμές. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η υλοποίηση για την ομαλή λειτουργία του μικροδικτύου ανεξάρτητα από μεταβολές του φορτίου, τόσο σε απομονωμένη όσο και σε διασυνδεδεμένη με το δίκτυο λειτουργία.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή των μορφών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της κατανεμημένης παραγωγής και στις βασικές έννοιες για τη λειτουργία των μικροδικτύων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στην έννοια του ελέγχου του μικροδικτύου και στη σημασία του, παρουσιάζεται η ιεραρχική δομή του ελέγχου του μικροδικτύου και γίνεται αναλυτική περιγραφή του πρωτεύοντα ελέγχου στατισμού του μικροδικτύου μέσω των βρόχων ελέγχου P - f για την ενεργό ισχύ και του βρόχου ελέγχου Q - V για την άεργο ισχύ. Στη συνέχεια, αναλύονται τα προβλήματα που προκύπτουν από τη σύζευξη των βρόχων ελέγχου P - f και Q – V και προτείνονται λύσεις. Τέλος, γίνεται μια εισαγωγή στον δευτερεύοντα και τριτεύοντα έλεγχο του μικροδικτύου.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική περιγραφή του δευτερεύοντα ελέγχου, ο τρόπος που υλοποιείται τόσο ο κεντρικός όσο και ο αποκεντρωμένος έλεγχος για την τάση και τη συχνότητα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική περιγραφή των βημάτων που ακολουθήθηκαν για την μοντελοποίηση ενός απλού μικροδικτύου στο Simulink και την εφαρμογή σε αυτό των βρόχων των πρωτεύοντα και δευτερεύοντα ελέγχου.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται αναλυτικά ένα πλήρες μοντέλο μικροδικτύου και η υλοποίηση του πρωτεύοντα και δευτερεύοντα ελέγχου σε σύστημα μεγαλύτερης πολυπλοκότητας. Επίσης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των αποκρίσεων από τις εξομοιώσεις για τις διαφορετικές συνθήκες του μικροδικτύου και γίνεται ανάλυση αυτών.
Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα διπλωματική εργασία
|