Περίληψη: | Η καταστρατήγηση του ιατρικού απορρήτου στην κλινική πρακτική είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης καθότι αφορά το σύνολο του πληθυσμού και όχι απλά του ιατρούς. Πραγματεύεται ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα αγαθά, την προσωπικότητα του κάθε ατόμου και ασθενούς. Το ιατρικό απόρρητο θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό του ιατρικού λειτουργήματος, ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται στην κλινική πρακτική με την δέουσα επιμέλεια και προσοχή. Υφίστανται σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, οι οποίοι σχετίζονται τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τις ιατρικές πρακτικές.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εντοπιστούν οι παράγοντες που συντελούν στην καταστρατήγηση του ιατρικού απορρήτου στην κλινική πρακτική και να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το βαθμό που επηρεάζουν την κλινική πρακτική. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους κλινικούς ιατρούς να αποτυπώσουν την εμπειρία τους, ως ασκούντες την κλινική πρακτική στα νοσοκομεία, εξάγοντας συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσο συγκεκριμένοι παράγοντες και συνθήκες επηρεάζουν πολλές φορές τη λήψη αποφάσεων του ιατρικού προσωπικού σε θέματα κάμψης του ιατρικού απορρήτου. Στην Αγγλία και στην Ελβετία, ανάλογες έρευνες διαχωρίζουν την καταστρατήγηση σε βαθμίδες ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Για παράδειγμα, αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ότι η παραβίαση του ιατρικού απορρήτου μπορεί να είναι ελαφράς, μέτριας σημαντικότητας, σοβαρής ή και εξαιρετικής βαρύτητας οπότε κατά τον τρόπο αυτό διαβαθμίζεται και η κοινωνική, ηθική απαξία της ιατρικής κοινότητας και η πειθαρχική - ποινική μεταχείριση από τον κάθε νομοθέτη.
Υλικό-Μέθοδος: Πρόκειται για περιγραφική μελέτη. Τον μελετώμενο πληθυσμό αποτέλεσαν οι 315 κλινικοί ειδικευμένοι ιατροί των νοσοκομείων ΓΝΠ "Αγίου Ανδρέα" και ΠΓΝΠ "Παναγία η Βοήθεια" της Πάτρας, που επιλέχθηκαν. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2018, με τη συμπλήρωση κατάλληλου ερωτηματολογίου υπό την συμβατική και ηλεκτρονική μορφή από τους ίδιους του ιατρούς. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του EXCEL & SPSS.
Αποτελέσματα: To μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων ιατρών δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και δεν έχει ενημερωθεί για τους γενικούς κανόνες προστασίας δεδομένων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πολύ βασικοί παράγοντες καταστρατήγησης του ιατρικού απορρήτου είναι ο συνωστισμός ασθενών και συνοδών στις κλινικές, η έλλειψη χώρου για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων και η σημαντική έλλειψη ουσιαστικής γνώσης σχετικά με την τήρηση των απορρήτων και την αρχειοθέτησή τους. Τέλος πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σχέση ιατρού – ασθενούς και η Ιατρική Ηθική.
Συμπεράσματα: Οι κλινικοί ιατροί αντιμετωπίζουν καθημερινά πλείστες όσες προκλήσεις στους χώρους εργασίας τους και αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την τήρηση του ιατρικού απορρήτου. Το συμπέρασμα είναι ότι οι παράγοντες καταστρατήγησης του ιατρικού απορρήτου στην κλινική πρακτική αποδίδονται περισσότερο σε αυτό που το κράτος παρέχει σήμερα σε επίπεδο εκπαίδευσης και υποδομών και λιγότερο στην προσωπική παρέμβαση και συμπεριφορά του Έλληνα κλινικού ιατρού. Η ευρωπαϊκή ιατρική παιδεία, διαφέρει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο καθότι οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι τέτοιες που ο κάθε ιατρός καλείται να προσαρμοστεί στις συνθήκες που βρίσκει και να λειτουργήσει βάσει των άγραφων κανόνων του ιατρικού συστήματος παραμερίζοντας το άγνωστο πολλές φορές θετό δίκαιο.
|