Περίληψη: | Υπό το πρίσμα της πρόσφατης επιδημίας ιλαράς στην Δυτική Ελλάδα και άλλων ενεργών μεγάλων επιδημιών σε Ευρώπη και Αμερική, με κρούσματα που αφορούν ακόμα και εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας, θα θέλαμε σε αυτήν την διπλωματική μελέτη να ερευνήσουμε τις γνώσεις και στάσεις των επαγγελματιών υγείας σε Μαιευτήρια και Μονάδες Νεογνών, σε σχέση με την ιλαρά. Κατά την διάρκεια της πρόσφατης επιδημίας στην χώρα μας (2017 - 2018), 3259 περιστατικά ιλαράς αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συμπεριλαμβανομένων και 4 θανάτων. Καταγράφηκαν συνολικά 104 περιστατικά λοίμωξης επαγγελματιών υγείας, από τους οποίους το 60% ήταν πλήρως ανεμβολίαστοι ενώ το 30% ήταν μερικώς εμβολιασμένοι.
Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας αποτελεί μέγιστο ζήτημα για τον έλεγχο των λοιμώξεων στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Το τελευταίο είναι υψίστης σημασίας για τους επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως ογκολογικοί ασθενείς, ανοσοκατεσταλμένοι και νεογνά, κατά την διάρκεια επιδημιών νοσημάτων υψηλής μεταδοτικότητας, όπως η ιλαρά.
Λόγω της ιδιαιτερότητας και της ευαισθησίας των πληθυσμιακών ομάδων των μη άνοσων εγκύων και των νεογνών, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε τις γνώσεις και στάσεις των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα μαιευτικά τμήματα (μαιευτική κλινική και αίθουσα τοκετών) και στα νεογνολογικά τμήματα (τμήμα φυσιολογικών νεογνών και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών). Για τον σκοπό αυτό διεξήγαμε μια συγχρονική μελέτη, κατά την διάρκεια της ενεργούς επιδημίας, στην οποία συμπεριλάβαμε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στα δύο μεγαλύτερα Μαιευτικά και Νεογνολογικά τμήματα της Πάτρας, αυτά του Νοσοκομείου του ΕΣΥ «Άγιος Ανδρέας» και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Παναγία η Βοήθεια». Για την υλοποίηση της μελέτης αυτής χρησιμοποιήθηκε ένα τυποποιημένο ανώνυμο ερωτηματολόγιο, σχεδιασμένο ειδικά για την μελέτη. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε, συμπληρώθηκε από τους συμμετέχοντες και ανακτήθηκε αμέσως μετά.
Ανάμεσα τους 152 συμμετέχοντες στην μελέτη, το 76,3% ήταν γυναίκες, το 55,3% ήταν παραϊατρικό προσωπικό (μαίες και νοσηλεύτριες) και το 59,9% είχαν πάνω από 10 χρόνια εργασιακή εμπειρία. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στην μελέτη (93,4%) γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι σοβαρή νόσος, ενώ το 40,1% είχε νοσήσει από ιλαρά στο παρελθόν. Παρόλο που το 84,2% των συμμετεχόντων ήταν ενήμεροι για τις συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας για την ιλαρά κατά την διάρκεια επιδημίας, μόνο το 50% ήταν πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις. Οι επαγγελματίες υγείας που ανήκουν στον ιατρικό κλάδο και έχουν μέχρι 10 έτη εργασιακή εμπειρία είναι 3,8 και 7,4 φορές, αντίστοιχα, πιο πιθανό να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ομοίως ανησυχητικό ήταν το εύρημα ότι 133 (87,5%) από τους συμμετέχοντες θεωρούν ότι δύο δόσεις MMR αρκούν ως προστασία από την ιλαρά και έτσι δεν κρίνουν απαραίτητη την λήψη προστατευτικών μέτρων επαφής όταν αντιμετωπίζουν κρούσματα ιλαράς. 39 από τους συμμετέχοντες (25,6%), θα συνιστούσαν λανθασμένα διακοπή της κύησης σε έγκυες που εμβολιάζονταν τυχαία, κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, με MMR. Αυτή η αντίληψη ήταν περισσότερο διαδεδομένη μεταξύ του μη ιατρικού προσωπικού. Οι επαγγελματίες υγείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου είναι 5,7 φορές πιο πιθανό να συστήσουν συνέχιση της κύησης μετά από τυχαίο εμβολιασμό με MMR. Τέλος, οι ιατροί συμμετέχοντες είναι 4,7 φορές πιο πιθανό να γνωρίζουν ότι η νόσος μεταδίδεται τόσο κατά το καταρροϊκό όσο και κατά το εξανθηματικό στάδιο.
Συμπερασματικά, σε αυτή τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας με υψηλή συχνότητα ιλαράς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιδημίας, διαπιστώθηκαν σημαντικά κενά στην εμβολιαστική κάλυψη και στις γνώσεις σχετικά με την νόσο της ιλαράς και του εμβολιασμού κατά αυτής.
|