Περίληψη: | Το κακόβουλο λογισμικό υπολογιστών σε όλες τις μορφές του είναι σχεδόν τόσο παλιό όσο και οι πρώτοι υπολογιστές που λειτουργούν με βασικά λειτουργικά συστήματα, που χρονολογούνται τουλάχιστον 30 χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός και η ποικιλία των υπολογιστικών συσκευών αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον των δημιουργών και των χειριστών κακόβουλου λογισμικού άρχισε σιγά αλλά σταθερά να μετατοπίζεται και να επεκτείνεται προς το ζήτημα εντοπισμού και αντιμετώπισης του κακόβουλου λογισμικού τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμη στο κοινό μελέτη και μεθοδολογία που συλλέγει, αναλύει, μετρά και παρουσιάζει τα δεδομένα που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό του Διαδίκτυο των Πραγμάτων με συστηματικό και ολιστικό τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν όχι σε όλες, οι πηγές για το θέμα είναι διαθέσιμες ως αναρτήσεις ιστολογίου, αραιές τεχνικές αναφορές ή έγγραφα συστηματοποίησης γνώσης εστιασμένα σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος κακόβουλου λογισμικού του Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις πηγές περιέχουν σφάλματα, περιορισμένες απόψεις, ελλιπή ή ανακριβή ανάλυση.
Ως εκ τούτου, όλοι αυτοί οι παράγοντες αφήνουν αφύλακτες τις κύριες προκλήσεις της ανάλυσης, εντοπισμού, ανίχνευσης και υπεράσπισης κατά του κακόβουλου λογισμικού του Διαδίκτυο των Πραγμάτων με συστηματικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να γεφυρώσει αυτό το κενό και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μπορεί να συμβάλλει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των επιθέσεων ασφάλειας που πραγματοποιούνται στα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα και στις έξυπνες συσκευές.
|