Περίληψη: | Το μοτίβο αγορών έχει αλλάξει πάρα πολύ στην σημερινή ψηφιακή εποχή. Οι πελάτες για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους, έχουν την τάση να αξιοποιούν τόσο τα διαδικτυακά, όσο και τα offline κανάλια με σκοπό να κάνουν μία έρευνα αγοράς και, να λαμβάνουν την τελική απόφαση αγοράς. Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι συχνά αλλάζουν το κανάλι πληροφόρησης και αγοράς που χρησιμοποιούν, κατά τη διάρκεια των αγορών.
Το Showrooming είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μορφή έρευνας για ψώνια, όπου οι πελάτες αξιολογούν και συλλέγουν πληροφορίες σε φυσικά καταστήματα, αλλά τελικά αγοράζουν το προϊόν ηλεκτρονικά. Η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του προϊόντος και η αυξημένη διαφάνεια των τιμών, λόγω της αύξησης της λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο, μπορεί να οδηγήσει τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης να επωμιστούν τα λειτουργικά κόστη που έχουν χωρίς όμως να επωφεληθούν από την τελική πώληση. Ενώ το showrooming έχει γίνει ένα αμφιλεγόμενο θέμα, υπάρχουν λίγες μελέτες που διερευνούν το showrooming και υπάρχει σαφώς έλλειψη έρευνας σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν σε showrooming.
Από την άλλη το Webrooming ορίζεται ως η συμπεριφορά των καταναλωτών, όπου η έρευνα διεξάγεται ηλεκτρονικά, αλλά το προϊόν αγοράζεται στο κατάστημα (Philips, 2013). Ο μέσος άνθρωπος πλέον έχει πρόσβαση στην τεχνολογία πέρα από το επίπεδο εκείνο το οποίο βοηθά την επιχείρηση. Η ευρεία διαθεσιμότητα των πληροφοριών λόγω της τεχνολογίας έχει την δυνατότητα να επηρεάσει την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών καθώς το διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί ραγδαία, μέσα σε λίγες δεκαετίες στην αγορά για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Τέλος το ηλεκτρονικό επιχειρείν/εμπόριο έχει έρθει πλέον για να παραμείνει και καταλαμβάνει σιγά-σιγά ένα σημαντικό μέρος στις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Ο σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί η εξέλιξη της συμπεριφοράς του καταναλωτή σχετικά με το webrooming και το showrooming. Επιπρόσθετα, στόχος της έρευνας είναι να αναδειχθούν πιθανές διαφορές στις απόψεις των καταναλωτών όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία αυτών. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα επισκόπησης με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 251 άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι η τελευταία τους αγορά πραγματοποιήθηκε από φυσικό κατάστημα και αφού ότι είχαν ψωνίσει ηλεκτρονικά.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της έρευνας είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες εμφανίζονται να έχουν ουδέτερη στάση ως προς το ότι προσπαθούν να βλέπουν τα προϊόντα ηλεκτρονικά και να τα αγοράζουν στη συνέχεια σε ένα φυσικό κατάστημα. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι κρατούν ουδέτερη στάση ως προ το ότι προσπαθούν να βλέπουν τα προϊόντα σε ένα φυσικό κατάστημα και μετά να τα αγοράζουν ηλεκτρονικά.
|