Εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων επί της υγείας στον πληθυσμό από αέριους ρύπους που παράγονται από μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων σφαγής (Rendering)

Στην παρούσα διπλωματική εργασία διεξάγεται εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων επί της υγείας των κατοίκων ενός οικισμού, στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, από πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που εκπέμπονται από μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων σφαγής (Rendering). Το εργαστήριο Υγιεινής του...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Χαμάκος, Γεώργιος-Λεωνίδας
Άλλοι συγγραφείς: Λεοτσινίδης, Μιχάλης
Μορφή: Thesis
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2020
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://hdl.handle.net/10889/13239
Περιγραφή
Περίληψη:Στην παρούσα διπλωματική εργασία διεξάγεται εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων επί της υγείας των κατοίκων ενός οικισμού, στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, από πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που εκπέμπονται από μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων σφαγής (Rendering). Το εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με την μέθοδο ενεργητικής δειγματοληψίας προχώρησε στην συλλογή δειγμάτων συγκεκριμένου όγκου αέρα με προσρόφηση σε ειδικά προσροφητικά υλικά. Τα σημεία της συλλογής δειγμάτων βρίσκονταν εντός της μονάδας (2 δειγματοληψίες) και σε ορισμένα σημεία της υπαίθρου (7 δειγματοληψίες). Στην συνέχεια, στο εργαστήριο οι προσροφημένες ουσίες εκροφήθηκαν σε σύστημα θερμικής εκρόφησης, διαχωρίστηκαν σε αέριο χρωματογράφο και ανιχνεύθηκαν σε φασματογράφο μάζας. Για τον υπολογισμό της επικινδυνότητας των ενώσεων που ανιχνεύθηκαν και σχετίζονται με την λειτουργία της μονάδας, χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία της US EPA (United States Environmental Protection Agency). Αρχικά, για κάθε ένωση υπολογίστηκε η μέση ημερήσια δόση για δύο περιπτώσεις χρόνιας έκθεσης. Η πρώτη περίπτωση αφορά τους κατοίκους που ζουν στον οικισμό (Γενικός Πληθυσμός) στην οποία χρησιμοποιήθηκε για κάθε ένωση η μέγιστη συγκέντρωση που προέκυψε από τις δειγματοληψίες της υπαίθρου. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τους κατοίκους του οικισμού οι οποίοι δουλεύουν στην μονάδα Rendering στην οποία χρησιμοποιήθηκαν για κάθε ένωση η μέγιστη συγκέντρωση της υπαίθρου και η μέγιστη από τις δειγματοληψίες εντός μονάδας. Γίνεται αναφορά σε τοξικές και καρκινογόνες ενώσεις για την έκθεση, τους κινδύνους και την περιβαλλοντική “τύχη” τους. Μέσω βάσης δεδομένων προσδιορίζονται για τις τοξικές (μη-καρκινογόνες) ενώσεις η συγκέντρωση αναφοράς “RfC inhalation” για τον υπολογισμό της δόσης αναφοράς “RfD inhalation” και για τις καρκινογόνες ενώσεις το “Unit Risk inhalation” για τον υπολογισμό του “Slope Factor”. Για τις τοξικές ενώσεις γίνεται σύγκριση της μέσης ημερήσιας δόσης (ADD) με την τιμή “inhalation chrοnic RfD” για τον υπολογισμό του κινδύνου τοξικότητας κάθε ένωσης και τέλος αθροίζονται οι αναλογίες κινδύνου των ενώσεων για τον υπολογισμό του συνολικού βαθμού τοξικότητας. Για τις καρκινογόνες ενώσεις πολλαπλασιάζεται το “Slope Factor” με την μέση ημερήσια δόση και το UCL το οποίο προκύπτει συγκρίνεται με την ασφαλή δόση που έχει οριστεί από την EPA και ισούται με 1/106. Έπειτα, αθροίζονται τα UCL των καρκινογόνων ενώσεων για συνολική εκτίμηση του κινδύνου καρκινογένεσης. Η εκτίμηση κινδύνου η οποία πραγματοποιήθηκε με την διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και στις δύο περιπτώσεις του γενικού πληθυσμού και των εργατών υπάρχει ο κίνδυνος για τοξικές επιδράσεις στην υγεία των κατοίκων από την επτανάλη ειδικά αλλά και αθροιστικά από το σύνολο των τοξικών ενώσεων. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος καρκινογένεσης από τις ενώσεις βενζόλιο, αιθυλοβενζόλιο, 1,4-διοξάνη και τριχλωρομεθάνιο αλλά και αθροιστικά από το σύνολο των ενώσεων.