Διαχείριση αποβλήτων υγειονομικών μονάδων & δημόσια υγεία : η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» με σκοπό να διαπιστωθεί αν γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό συλλέχθηκαν στοιχεία με τη βοήθεια συμπλήρωσης ερωτηματολογίου και προσωπικών...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Αποστολόπουλος, Σωτήριος
Άλλοι συγγραφείς: Λεοτσινίδης, Μιχαήλ
Μορφή: Thesis
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2020
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://hdl.handle.net/10889/13260
Περιγραφή
Περίληψη:Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» με σκοπό να διαπιστωθεί αν γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό συλλέχθηκαν στοιχεία με τη βοήθεια συμπλήρωσης ερωτηματολογίου και προσωπικών συνεντεύξεων, πραγματοποιήθηκε προσωπική επιτόπια παρατήρηση ενώ τέλος έγινε ανασκόπηση στα αρχεία του νοσοκομείου. Διαπιστώθηκε ότι η διαχείριση αποβλήτων από το συγκεκριμένο νοσοκομείο γίνεται με βάση τον εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης αποβλήτων του Νοσοκομείου. Πραγματοποιείται ορθός διαχωρισμός των διαφορετικών κατηγοριών αποβλήτων στην πηγή παραγωγής τους, τα οποία κατόπιν μέσα από καθορισμένες διαδρομές οδηγούνται στους χώρους προσωρινής αποθήκευσης από όπου και παραλαμβάνονται για να μεταφερθούν στους χώρους επεξεργασίας και τελικής διάθεσης. Το προσωπικό του νοσοκομείου είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, διαθέτει εμπειρία, πρόσβαση στη σχετική νομοθεσία καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας. Το νοσοκομείο επομένως είναι εναρμονισμένο με τη νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων και η λειτουργία του δεν εγείρει ζητήματα για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν ωστόσο σημεία που μπορούν να βελτιωθούν ενώ τέλος επειδή η διαχείριση των αποβλήτων είναι κλάδος συνεχώς εξελισσόμενος οφείλουν οι υπεύθυνοι να λαμβάνουν μέριμνα για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών καθώς και την πρόληψη στο βαθμό του εφικτού της παραγωγής που αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα στην ορθή διαχείριση.