Περίληψη: | Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία ειδίκευσης διερευνά μαγματικά πετρώματα από τις οφιολιθικές ενότητες Βέροιας-Νάουσας και Έδεσσας για χρήση τους ως αδρανή υλικά. Μετά το τέλος της αξιολόγησης των πετρωμάτων αυτών έγινε μια πρώτη προσπάθεια να μελετηθούν σκυροδέματα που παρήχθησαν με αυτά τα αδρανή υλικά.
Μελετήθηκαν γάββροι, διορίτες, διαβάσες, βασάλτες, σερπεντινίτες και ένας πυροξενίτης με μια πληθώρα εργαστηριακών αναλυτικών μεθόδων. Εκτός της κλασσικής πετρογραφικής εξέτασης λεπτών τομών των δειγμάτων με πολωτικό μικροσκόπιο, πραγματοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης, κάτι το οποίο δε συμβαίνει συχνά στα πετρώματα που προορίζονται για αδρανή υλικά.
Αξίζει να τονιστεί, ότι έγινε μια πρώτη προσπάθεια να αξιολογηθεί η χρήση ενός υπερσύγχρονου αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (Μineral Liberation Analyzer) στη μελέτη αδρανών υλικών. Αυτή η ενέργεια, βάση της γνωστής βιβλιογραφίας, δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ πάλι και με τη παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έγινε μια πρόδρομη προσπάθεια να εντοπιστούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να μπορεί ο ερευνητής να αξιοποιήσει σωστά τον τεράστιο και πολύπλοκο όγκο δεδομένων που προκύπτουν από το συγκεκριμένο μηχάνημα.
Μετά το πέρας όλων των εργαστηριακών δοκιμών που προσέφεραν γνώση για τα αδρανή υλικά που μπορούν να παραχθούν από τη περιοχή μελέτης, έλαβε χώρα στατιστική ανάλυση παλινδρόμησης των δεδομένων με σκοπό την συσχέτιση μεταξύ φυσικών, μηχανικών και φυσικοχημικών ιδιοτήτων των υπό μελέτη δειγμάτων. Ακόμα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα που αφορούν τη περιοχή μελέτης, παραγοντική ανάλυση με σκοπό να εξαχθούν περισσότερες πληροφορίες και αποσαφηνιστούν οι σχέσεις μεταξύ των ιδιοτήτων και της ποιότητας των πετρωμάτων.
Η δημιουργία και μελέτη σκυροδεμάτων, αποτέλεσε ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της μεταπτυχιακής αυτής εργασίας. Η πετρογραφική εξέταση σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μονοαξονικής θλίψης των πετρωμάτων αναδεικνύει τη σημαντικότητα των γεωλόγων στη μελέτη των σκυροδεμάτων που περιέχουν φυσικά πετρώματα.
|