Summary: | Στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό κόσμο αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και το ζήτημα της διαπολιτισμικής ευαισθησίας και δεξιοτήτων όλων των εκπαιδευτικών, καθώς η διαπολιτισμική εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος άμβλυνσης των ανισοτήτων, αφού αποτελεί ζωογόνο κύτταρο της αναπροσαρμογής των προγραμμάτων διδασκαλίας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων της σχολικής κοινότητας. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης και η ανάδειξη των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων που αποκομίζουν οι σπουδαστές του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) στην Πάτρα. Οι απόφοιτοι του προγράμματος λαμβάνουν πλέον τη δυνατότητα να διδάξουν στα σχολεία της Ελληνικής επικράτειας βάσει του βασικού τίτλου σπουδών τους έχοντας πλέον στην κατοχή τους το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας που τους παρέχεται από το ετήσιο πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ.
Η εργασία ξεκινάει με το θεωρητικό πλαίσιο και ακολουθεί η μεθοδολογία έρευνας. Στο κεφάλαιο Ι περιέχεται η εισαγωγή και στη συνέχεια παρουσιάζεται το θέμα της εργασίας, ο σκοπός και οι στόχοι της. Στο κεφάλαιο ΙΙ αποσαφηνίζονται βασικές έννοιες, όπως η αποσαφήνιση του ρόλου ΑΣΠΑΙΤΕ και του ΕΠΠΑΙΚ και τονίζεται η καινοτομία της παρούσας έρευνας. Στη συνέχεια εντρυφήσαμε στην ανασκόπηση βιβλιογραφικών ερευνών σχετικών με τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση και τη διαπολιτισμική δεξιότητα. Ακολουθεί περαιτέρω επεξήγηση του όρου της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, του σκοπού, των στόχων και των αξιών της καθώς και η καθοριστική σημασία της στο σύγχρονο σχολείο. Επισημαίνεται, η ανάγκη διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης και δεξιότητας των εκπαιδευτικών, που απαιτεί την απόκτηση εκ μέρους τους πολλαπλών δεξιοτήτων σε συνδυασμό με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών.
Όσον αφορά την ερευνητική μέθοδο που ακολουθήθηκε και ειδικότερα δε, το περιεχόμενο των ερευνητικών ερωτημάτων που θέσαμε, σκοπός ήταν να ελέγξουμε κατά πόσο οι σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ είναι διαπολιτισμικά ευαισθητοποιημένοι και κατά πόσο έχουν αναπτύξει τις διαπολιτισμικές τους δεξιότητες. Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε με την επιλογή της ποσοτικής μεθόδου με τη χρήση ερωτηματολογίου. Το δείγμα μας αποτελείται από εκατόν ογδόντα τρεις (183) σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ. Για να μετρήσουμε τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση των σπουδαστών χρησιμοποιήσαμε την Κλίμακα Διαπολιτισμικής Ευαισθησίας των Chen και Starosta (Intercultural Sensitivity Scale - Chen & Starosta, 2000) και για τη μέτρηση της διαπολιτισμικής δεξιότητας προσαρμόσαμε την Κλίμακα Ετοιμότητας των εκπαιδευτικών σε Πολιτιστικό επίπεδο της Hsiao (Culturally Responsive Teacher Preparedness Scale (CRTPS) – Hsiao, 2015). Τέλος, αναφέρεται ο τρόπος επεξεργασίας των δεδομένων, καθώς και ο έλεγχος εγκυρότητας και αξιοπιστίας της έρευνας. Στα κεφάλαια που ακολουθούν παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα και γίνεται αναφορά γύρω από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν. Η εργασία ολοκληρώνεται με αναφορά στους περιορισμούς αλλά και προτάσεις για μελλοντική διερεύνηση.
|