Περίληψη: | Το πρόβλημα της βελτιστοποίησης χρόνου – κόστους (time – cost trade-off problem) μεταφράζεται ως η απόπειρα ταυτόχρονης ελαχιστοποίησης της συνολικής διάρκειας και του συνολικού κόστους που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός τεχνικού έργου. Κάθε επιμέρους δραστηριότητα μπορεί να εκτελεστεί με περισσότερους από έναν συνδυασμούς χρόνου – κόστους. Κατά κανόνα ισχύει ότι όσο μειώνεται η διάρκεια εκτέλεσης μιας δραστηριότητας, τόσο αυξάνεται το κόστος της. Έτσι, το ζητούμενο κατά την ανάλυση είναι η εύρεση των καταλληλότερων συνδυασμών χρόνου – κόστους για την εκτέλεση κάθε δραστηριότητας του έργου, έτσι ώστε η συνολική διάρκεια και το συνολικό κόστος του να αντισταθμίζονται (εξισορροπούνται) κατά τρόπο βέλτιστο με ταυτόχρονη άρτια υλοποίηση του έργου.
Η εργασία περιλαμβάνει συνολικά 9 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρατίθενται η περιγραφή του προβλήματος, η σπουδαιότητα του, ο σκοπός της εν λόγω εργασίας και παρουσιάζεται συνοπτικά η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση του προβλήματος. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζεται λεπτομερώς το πρόβλημα της βελτιστοποίησης χρόνου – κόστους σε τεχνικά έργα με όλες τις παραμέτρους του ενώ παρατίθενται, ακόμα, μια πιο αναλυτική ανασκόπηση των τεχνικών αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στο επόμενο κεφάλαιο, περιγράφεται λεπτομερώς η μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος με χρήση γραμμικού προγραμματισμού. Στη συνέχεια στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται αναλυτικά η μεθοδολογία της ανάλυσης και παρουσιάζονται όλες οι εκδοχές του προβλήματος που μελετήθηκαν (παράθεση παραδειγμάτων, περιγραφή των βημάτων επεξεργασίας). Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η περιγραφή της μεθόδου επίλυσης του προβλήματος με χρήση του λογισμικού CPLEX και στο επόμενο παρατίθενται τα αποτελέσματα που προέκυψαν. Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται η περιγραφή της μεθόδου επίλυσης του προβλήματος με χρήση Python, ενώ στο όγδοο παρατίθενται τα αποτελέσματα που εξήχθησαν από τη διαδικασία ανάλυσης της τελευταίας μεθόδου και παρουσιάζονται και συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ των λύσεων που προέκυψαν από τις προτεινόμενες, στην εργασία, μεθόδους.
Τέλος, στο ένατο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξήχθησαν με βάση την ανάλυση και τα αποτελέσματά της. Μεταξύ άλλων, γίνεται αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων βελτιστοποίησης που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και της ευχρησίας τους.
|