Περίληψη: | Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό τη διερεύνηση των διαθέσιμων κεραιών για φορητές συσκευές που λειτουργούν στο φάσμα συχνοτήτων του 5G , καθώς και τη κατασκευή μιας πρωτότυπης δομής ικανή να λειτουργήσει αποδοτικά ως κεραία σε αντίστοιχες εφαρμογές.
Για να επιτευχθεί ο στόχος , απαιτείται κατανόηση των βασικών εννοιών που διέπουν την λειτουργία της κεραίας και βαθιά ενσυναίσθηση του πως η κάθε παράμετρος επηρεάζει τις λοιπές παραμέτρους της κεραίας. Τα παραπάνω παρουσιάζονται αναλυτικά στο κεφάλαιο 1.
Στο κεφάλαιο 2 επεξηγείται η έννοια της ηλεκτρικά μικρής κεραίας καθώς και οι παράμετροι που επηρεάζονται περισσότερο σε διατάξεις τέτοιου τύπου. Εν συνεχεία, το κεφάλαιο 3 περιγράφει διεξοδικά τις κεραίες μικροταινίας , σχολιάζοντας τα συνήθη σχήματα της επιφάνειας ακτινοβολίας, αλλά και του επιπέδου γείωσης. Η παραπάνω ανάλυση είναι απαραίτητη καθώς οι περισσότερες κεραίες για φορητές συσκευές είναι ηλεκτρικά μικρές κεραίες μικροταινίας.
Στη συνέχεια το κεφάλαιο 4 αναλύει όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη MIMO (Multiple Input Multiple Output) λειτουργία μιας συστοιχίας κεραιών και έπειτα το κεφάλαιο 5 παρουσιάζει μια ανασκόπηση των κεραιών και της δομής τους που ευρέθηκαν στη βιβλιογραφία.
Τέλος, αφού παρουσιαστεί το φάσμα συχνοτήτων του 5G (κεφάλαιο 6) ,στο κεφάλαιο 7 αναλύεται το εργαλείο σχεδίασης κεραιών HFSS και στο κεφάλαιο 8 καταδεικνύονται τα βήματα που οδηγούν στο σχεδιασμό μιας μικροταινιάκης κεραίας 8*8, σχήματος Τ, με επίπεδο γείωσης electromagnetic band gap (EBG) και συχνότητα λειτουργίας τα 26 GHz.
|