Περίληψη: | Η μικροβιακή αντοχή στα πλαίσια των νοσοκομειακών λοιμώξεων εξακολουθεί να αποτελεί διαχρονική «απειλή» και παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα οι νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά gram αρνητικά παθογόνα, κυρίως σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αποτελούν σοβαρό και πολύπλοκο πρόβλημα που εκφράζεται με σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας, της θνητότητας/θνησιμότητας, καθώς επίσης της διάρκειας και του κόστους της νοσηλείας των ασθενών.
Σκοπός : Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση του ρόλου των επιπέδων των ανοσοσφαιρινών και των κυκλοφορούντων Β και Τ- λεμφοκυττάρων στη κλινική και μικροβιολογική ανταπόκριση των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, με βακτηριαιμία από πολυανθεκτικά Gram αρνητικά μικρόβια.
Ασθενείς-μέθοδοι: Σχεδιάστηκε μια προοπτική μελέτη παρατήρησης, που περιέλαβε 24 βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ και οι οποίοι εμφάνισαν μικροβιαιμία από πολυανθεκτικό Gram αρνητικά παθογόνο (Acinetobacter baumannii ή Klebsiella pneumonia ή Pseudomonas Aeruginosa με αντοχή σε ≥ 3 ομάδες αντιμικροβιακών παραγόντων). Με τη διάγνωση της μικροβιαιμίας, σε δείγμα περιφερικού αίματος εγινε ποσοτικός προσδιορισμός των ανοσοσφαιρινών του ορού και μέτρηση των υποπληθυσμών Β και Τ λεμφοκυττάρων με τη μέθοδο της κυτταρομετρίας ροής. Η αντιμικροβιακή αγωγή των ασθενών καθορίστηκε από ειδικό λοιμωξιολόγο λαμβάνοντας υπόψιν τις ευαισθησίες των παθογόνων στο αντιβιόγραμμα. Διερευνήθηκε η πιθανή συσχέτιση των υπό έλεγχο παραμέτρων με την κλινική και μικροβιολογική ανταπόκριση των ασθενών στις 14 ημέρες, ενώ κατεγράφη και η θνητότητα στις 14 και 28 ημέρες.
Αποτελέσματα: Για τις ανοσοσφαιρίνες ΙGA, IGM, IGG και IGE, οι μέσες τιμές τους δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών που παρουσίασαν κι εκείνων που δεν παρουσίασαν μικροβιολογική και κλινική ανταπόκριση.
Οι μέσες τιμές των λευκοκυττάρων, των Β και Τ- λεμφοκυττάρων και των υποπληθυσμών τους και της CRP δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών που παρουσίασαν κι εκείνων που δεν παρουσίασαν μικροβιολογική και κλινική ανταπόκριση.
Συμπεράσματα : Οι ασθενείς της μελέτης που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, με βακτηριαιμία από πολυανθεκτικά Gram- αρνητικά μικρόβια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά στα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών και στις τιμές των Β και Τ- λεμφοκυττάρων μεταξύ αυτών που παρουσίασαν κλινική και μικροβιολογική ανταπόκριση συγκριτικά με αυτούς που δεν παρουσίασαν. Η παρούσα μελέτη εισηγείται ότι παραμένει δύσκολη η ερμηνεία και η ανοσολογική θεραπευτική παρέμβαση σε βαρέος πάσχοντες ασθενείς με σήψη από πολυανθεκτικά Gram- αρνητικά μικρόβια.
|