Επίδραση του TGF-β1 και IGF-I στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου
Το πτερύγιο είναι μία καλοήθης μη φυσιολογική ανάπτυξη του ιστού του επιπεφυκότα, επάνω στη επιφάνεια του κερατοειδή. Έχει τριγωνικό σχήμα και παρουσιάζεται συνήθως στην έσω γωνία του ματιού και όπως και ο επιπεφυκότα έχει αιμοφόρα αγγεία. Αναπτύσσεται αργά και όταν μεγαλώσει, εκτός από αντιαισθητ...
Κύριος συγγραφέας: | |
---|---|
Άλλοι συγγραφείς: | |
Μορφή: | Thesis |
Γλώσσα: | Greek |
Έκδοση: |
2020
|
Θέματα: | |
Διαθέσιμο Online: | http://hdl.handle.net/10889/13625 |
id |
nemertes-10889-13625 |
---|---|
record_format |
dspace |
institution |
UPatras |
collection |
Nemertes |
language |
Greek |
topic |
Πτερύγιο Αυξητικός παράγοντας Υπεριώδης ακτινοβολία Ίνωση Πρωτεάσομα Ανταγωνισμός Pterygium UV IGF-I TGF-β1 IL-1β Antagonism ROS MMP-1 617.719 |
spellingShingle |
Πτερύγιο Αυξητικός παράγοντας Υπεριώδης ακτινοβολία Ίνωση Πρωτεάσομα Ανταγωνισμός Pterygium UV IGF-I TGF-β1 IL-1β Antagonism ROS MMP-1 617.719 Χριστοπούλου, Μαρία Ελπίδα Επίδραση του TGF-β1 και IGF-I στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου |
description |
Το πτερύγιο είναι μία καλοήθης μη φυσιολογική ανάπτυξη του ιστού του επιπεφυκότα, επάνω στη επιφάνεια του κερατοειδή. Έχει τριγωνικό σχήμα και παρουσιάζεται συνήθως στην έσω γωνία του ματιού και όπως και ο επιπεφυκότα έχει αιμοφόρα αγγεία. Αναπτύσσεται αργά και όταν μεγαλώσει, εκτός από αντιαισθητικό, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην όραση, εμποδίζοντάς την ή προκαλώντας αστιγματισμό. Η αιτία που δημιουργεί το πτερύγιο δεν είναι γνωστή. Επειδή όμως εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο, στη σκόνη και την ξηρασία (αγρότες, ψαράδες, εργάτες κ.ά.), οι παράγοντες αυτοί θεωρούνται βασικές αιτίες, με βασικότερη, την χρόνια έκθεση στην στη UV ακτινοβολία.
Τα παραπάνω οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός θεωρητικού μοντέλου σχηματισμού του πτερυγίου στο οποίο η UV ακτινοβολία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα η UV ακτινοβολία αποτελεί το εναρκτήριο έναυσμα ενεργοποίησης των κυττάρων του στρώματος ώστε να παράγουν κυτταροκίνες (όπως η IL-6) και αυξητικούς παράγοντες που με την σειρά τους θα οδηγήσουν σε κυτταρικό πολλαπλασιασμό, αγγειογέννεση, φλεγμονή και απόπτωση. Ακόμη οι κυτταροκίνες από την μια επάγουν και την έκφραση των MMPs και των αναστολέων τους TIMPs οδηγώντας σε ελάστωση και καταστροφή του ιστού. Από την άλλη επάγουν την απόπτωση, την κυτταρική μετανάστευση και διήθηση με αποτέλεσμα την αποδιάταξη της μεμβράνης Bowman; οδηγώντας τελικά στον σχηματισμό του πτερυγίου.
Οι κυτταροκίνες για τις οποίες μιλάμε είναι η IL-6 αλλά και η IL-8, των οποίων η έκφραση έχει βρεθεί σε αυξημένα επίπεδα σε ιστούς πτερυγίου. Από την βιβλιογραφία είναι γνωστό ότι η IL-6 παίζει σπουδαίο ρόλο στους παθογενετικούς μηχανισμούς της ίνωσης και της φλεγμονώδους διαδικασίας. Παράγεται κυρίως από κύτταρα όπως διεγερμένα μακροφάγα, ινοβλάστες και ενδοθηλιακά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μαζί με τα επιθηλιακά, τα ηωσινόφιλα και τα σιτευτικά χαρακτηρίζουν την παθομορφολογία του πτερυγίου.
Εκτός από τις κυτταροκίνες σε όλη την διαδικασία της ίνωσης εμπλέκονται και αυξητικοί παράγοντες όπως ο TGF-b1 και ο IGF-1.
Ο TGFβ1 είναι μία πολυλειτουργική κυτταροκίνη, που εκκρίνεται από πολλούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των μακροφάγων, ενώ έχει αναφερθεί στο επιχείλιο στρώμα του ανθρώπινου κερατοειδή. Ακόμη, θεωρείται ένας αντιφλεγμονώδης αυξητικός παράγοντας που εν γένει παίζει προστατευτικό ρόλο σε ασθένειες που συνδέονται με αποικοδόμηση των συστατικών του εξωκυτταρικού χώρου, όπως οι αρθρίτιδες, αλλά παθογενετικό σε ασθένειες που συνδέονται με συσσώρευση της εξωκυττάριας ύλης, όπως οι ινώσεις. Μεταξύ άλλων, επάγει την έκφραση του κολλαγόνου και του ΤΙΜΡ-1, ενώ είναι γνωστό ότι ανταγωνίζεται τη διεγερτική δράση της IL-1β στην έκφραση διαφόρων βιοδραστικών μορίων, όπως της MMP-1 σε ινοβλάστες δέρματος και των μορίων συγκόλλησης σε ενδοθηλιακά κύτταρα.
Ο αυξητικός παράγοντας τύπου ινσουλίνης Ι (IGF-I) είναι μια πρωτεΐνική ορμόνη και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ινσουλίνη. Εκκινεί πολλά σηματοδοτικά μονοπάτια που έχουν ως αποτέλεσμα την επαγωγή ή την καταστολή γονιδίων σχετικών με τον κυτταρικό κύκλο, την αύξηση και την απόπτωση. Οι βιολογικές του δράσεις καθορίζονται από την απελευθέρωση του από τις IGF-BPs των οποίων η έκφραση έχει αναφερθεί αυξημένη στο πτερύγιο.
Κυτταροκίνες και αυξητικοί παράγοντες ρυθμίζουν την έκφραση των MMPs δρώντας διεγερτικά ή κατασταλτικά στην έκφραση αυτών σε διάφορα κύτταρα. Η IL-1β χαρακτηρίζεται ως προφλεγμονώδη κυτταροκίνη και η δράση της συνδέεται συνήθως με καταστολή της βιοσύνθεσης και διέγερση της αποικοδόμησης των συστατικών του εξωκυτταρικού χώρου. Είναι γνωστό ότι η IL-1β επάγει την έκφραση των MMP-1 και MMP-3 σε διάφορα κύτταρα. Ωστόσο, υπό διερεύνηση παραμένει ο ακριβής μηχανισμός και τα ενδοκυτταρικά μονοπάτια που σηματοδοτούν. Είναι γνωστό ότι το μονοπάτι της cAMP/PKA ανταγωνίζεται την επαγωγική δράση της IL-1β στην παραγωγή της ΜΜΡ-1 και ΜΜΡ-3 σε ινοβλάστες τραχήλου της μήτρας.
Το πρωτεάσομα είναι ένα σύμπλοκο πρωτεάσης, εντοπισμένο στον πυρήνα και στο κυτοσόλιο, και αποικοδομεί επιλεκτικά τις ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες. Το πρωτεάσωμα έχει πολλαπλές δραστικότητες ενδοπεπτιδάσης που περιλαμβάνουν δράση όμοια με χυμοθρυψίνη, όμοια με κασπάση και παρόμοια με τρυψίνη, οι οποίες εντοπίζονται στις καταλυτικές υπομονάδες β5, β1 και β2, αντίστοιχα. Έχει βρεθεί ότι το πρωτεάσωμα παίζει κρίσιμο ρόλο σε μηχανισμούς ίνωσης και ότι η έκφραση των υπομονάδων του ρυθμίζεται προς τα άνω από τον IGF-1 και τον TGF-b1. Επιπρόσθετα, το πρωτεάσωμα μεσολαβεί επαγόμενη από TGF-b1 αυξημένη έκφραση του του ΤΙΜΡ-1 και του κολλαγόνου τύπου Ι.
Δεδομένου ότι το πτερύγιο χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ίνωσης, αλλά και ότι ο TGF-b1 και ο IGF-1 εμπλέκονται σε διαδικασίες ίνωσης
Σκοπός της παρούσης μεταπτυχιακής εργασίας σε πρώτο μέρος είναι η διαπίστωση της παρουσίας των παραγόντων TGF-b1 και IGF-1 στο πτερύγιο, αλλά και η διερεύνηση της εμπλοκής τους στην νόσο μέσω της επίδρασης τους στην έκφραση μορίων που έχουν παθογενετικό ρόλο στην νόσο. Σε δεύτερο μέρος, σκοπός είναι η μελέτη του σηματοδοτικού μονοπατιού της IL-1b που ακολουθείται κατά την παραγωγή της μεταλλοπρωτεινάσης MMP-1 σε ινοβλάστες πτερυγίου. Τέλος, είναι η διερεύνηση της ανταγωνιστικής επίδρασης του TGF-b στην διεγερτική δράση της IL-1b κατά την έκφραση της MMP-1 σε ινοβλάστες πτερυγίου, αλλά και του μηχανισμού μέσω του οποίου πραγματοποιείται η δράση αυτή.
Τα κανονικά δείγματα επιπεφυκότα ελήφθησαν από τον υπερηχορηγιακό βολβικό επιπεφυκότα υγιών ατόμων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Τα δείγματα πτερυγίου ελήφθησαν από ασθενείς μετά τη χειρουργική αφαίρεση του πρωτογενούς ιστού. Οι ινοβλάστες απομονώθηκαν από τους ιστούς του πτερυγίου με ήπια κατεργασία με κολλαγενάση. Τα επίπεδα IL-6, ΜΜΡ-1 και ΜΜΡ-3 σε ρυθμισμένα μέσα κυτταρικών καλλιεργειών προσδιορίστηκαν με ELISA. Επιπλέον, η ΜΜΡ-1 ταυτοποιήθηκε με ανάλυση Western blot. Η έκφραση IL-6, ΤΙΜΡ-1, τύπου Ι κολλαγόνου, πρωτεάσωμα υπομονάδων β5 και GAPDH στο επίπεδο mRNA επιβεβαιώθηκε με RT-PCR και αυτή της ΜΜΡ-1 με qPCR. Η δραστικότητα που προσομοιάζει με τη χυμοθρυψίνη της υπομονάδας πρωτεάσωσης β5 προσδιορίστηκε με φθορομετρική μέθοδο χρησιμοποιώντας το φθορογόνο υπόστρωμα Ν-σουκινυλ-Leu-Leu-Val-Tyr-AMC (Succ-LLVY-AMC). Τα επίπεδα ενδοκυτταρικού αντιδραστικού είδους οξυγόνου (ROS) μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας τη φθορίζουσα χρωστική, την διοξική 2, 7-διχλωροφθορεσκεΐνη (DCFH-DA). Η επιβίωση κυττάρων προσδιορίστηκε με τη μέθοδο ΜΤΤ.
Υψηλή έκφραση της IL-6 παρατηρήθηκε στο πτερύγιο συγκριτικά με τον φυσιολογικό επιπεφυκότα. Όταν οι ινοβλάστες του πτερυγίου καλλιεργήθηκαν παρουσία του IGF-I του TGF-β1, παρατηρήθηκε δόσο-εξαρτώμενη επαγωγή της έκφρασης της IL-6. Η επαγόμενη από TGF-β1 ή IGF-I έκφραση της IL-6 καταστάλλειι σημαντικά παρουσία γενιστεϊνης αναστολέα κινασών τυροσίνης, ενώ ενισχύθηκε παρουσία του αναστολέα ΡΚΑ Η-89. Επιπλέον, η επαγόμενη από ΤΟΡ-β1 έκφραση της IL-6 καταστάλει παρουσία SB431542 και AG1478, αναστολέων της φωσφορυλίωσης SMAD και ενεργοποίησης EGFR, αντίστοιχα, υποδεικνύοντας ότι οι οδοί SMAD και EGFR εμπλέκονται στην επαγόμενη από TGF-β1 έκφραση της IL-6. Η επαγόμενη από TGF-β1 ή IGF-I έκφραση της IL-6 καταστάλλει επίσης παρουσία αναστολέων JNK, ρ38 και ΡΙ3-Κ, SP600125, SB203580 και LY294002 αντίστοιχα και δεν επηρεάστηκε παρουσία ΜΕΚ1 / 2 αναστολέα, U0126.
Και οι δύο αυξητικοί παράγοντες ήταν σε θέση να αυξήσουν τα επίπεδα των ενδοκυτταρικών ROS. Ο συσσωρευτής ROS, WR 1065 καθώς και ο αναστολέας DPI του αναστολέα NADPH οξειδάσης (Noxs) κατέστειλε έντονα την επαγόμενη από TGF-β1 και IGF-I έκφραση της IL-6, υποδεικνύοντας ότι τα ROS, που παράγονται από Nox μπορεί να εμπλέκονται στην έκφραση της IL -6. Η επαγόμενη από TGF-β1 ή IGF-I παραγωγή της IL-6 καταστάλει επίσης παρουσία αναστολέων ενεργοποίησης δρασικότητας του πρωτεασώματος ή αναστολέα ενεργοποίησης του NF-κΒ, MG-132 ή Bay 11-7082 αντίστοιχα και κυρίως παρουσία του Bay 11-7082, υποδεικνύοντας ότι η ενεργοποίηση του NF-κΒ μπορεί να εμπλέκεται στην έκφραση της IL-6.
Ο δύο αυξητικός παράγοντας επέδειξαν διαφορετική επίδραση στην έκφραση της β5 υπομονάδας του πρωτεασώματος. Ο TGF-β1προκάλεσε μια δόσο- εξαρτώμενη ενίσχυση της έκφρασης της υπομονάδας β5, ενώ ο IGF-I προκάλεσε μια δοσο-εξαρτώμενη καταστολή της έκφρασης της υπομονάδας β5. Το ίδιο αποτέλεσμα είχαν οι δύο παράγοντες επί της δραστικότητας της υπομονάδας πρωτεάσης β5.
Και οι δύο αυξητικοί παράγοντες προκάλεσαν επίσης μία εξαρτώμενη από τη δόση ενίσχυση του κολλαγόνου τύπου Ι και της έκφρασης ΤΙΜΡ-1 σε ινοβλάστες πτερυγίου.
Όταν οι ινοβλάστες του πτερυγίου καλλιεργήθηκαν με IL-1β, παρατηρήθηκε σημαντική διέγερση της έκφρασης ΜΜΡ-1, η οποία αναστέλλει σημαντικά από τους αναστολείς των ΜΑΡΚ; U0126, SP600125 και SB203580, κυρίως όμως από τον αναστολέα των JNK; SP600125, αλλά όχι από τον αναστολέα PY3-K LY294002. Η επαγόμενη από IL-1β έκφραση του ΜΜΡ-1 ενισχύθηκε παρουσία του αναστολέα ΡΚΑ; Η-89, ενώ καταστέλλεται έντονα παρουσία TGF-β1 ή φορσκολίνης, ενός ενεργοποιητή της αδενυλικής κυκλάσης. Ο αναστολέας ΡΚΑ; Η-89, σχεδόν εντελώς, ανέτρεψε την κατασταλτική επίδραση του TGF-β1 και της φορσκολίνης. Η κατασταλτική δράση του TGF-β1 αναστράφηκε επίσης παρουσία Na3V04, ενός μη ειδικού αναστολέα φωσφατασών, ενώ δεν επηρεάστηκε παρουσία της αναστολέας αδενυλικής κυκλάσης δι-δεοξυ-αδενοσίνης. Ο TGF-β1 καθώς επίσης και η φορσκολίνη δεν είχαν καμία επίδραση στην έκφραση ΜΚΡ-1, μίας ΜΑΡΚ φωσφατάσης. Ο TGF-β1 και η φορσκολίνη εμφάνισαν επίσης την ίδια επίδραση στην επαγόμενη από IL-1β έκφραση του ΜΜΡ-3.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι ο TGF-β1 και ο IGF-I μέσω διαφόρων οδών, συμπεριλαμβανομένων κινασών τυροσίνης, JNK, κινάσεων ρ-38, ενεργοποίησης ΡΙ3-Κ και ΝΡ-κΒ, προκαλούν την παραγωγή ROS, πιθανώς μέσω της δράσης μιας Nox. Εν συνεχεία εμπλέκονται στην επαγόμενη από TGF-β1 και IGF-I έκφραση της IL-6 σε ινοβλάστες πτεργίου. Έτσι, μπορεί να προταθεί ότι ο TGF-β1 και ο IGF-I, τουλάχιστον εν μέρει, είναι υπεύθυνοι για την υψηλή έκφραση της IL-6 στο πτερύγιο. Ο TGF-β1 και ο IGF-I επίσης, άμεσα ή μέσω της παραγόμενης από αυτά IL-6, ενισχύουν την έκφραση του κολλαγόνου τύπου Ι και του ΤΙΜΡ-1 που οδηγεί στην συσσώρευση εξωκυτταρικής μήτρας που παρατηρείται σε αυτόν τον ιστό.
Ο TGF-β1 επίσης μέσω ενός μηχανισμού ανεξάρτητου από cAMP ενεργοποιεί την ΡΚΑ, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μια φωσφατάση η οποία στη συνέχεια μεσολαβεί στην καταστολή της προκαλούμενης από IL-1β παραγωγής ΜΜΡ-1 από ινοβλάστες πτεργίου μέσω ενός άγνωστου μηχανισμού. Αυτή η επίδραση μπορεί επιπλέον να συνεισφέρει στην ανώμαλη συσσώρευση εξωκυττάριας μήτρας που παρατηρείται σε αυτή τη νόσο. |
author2 |
Αλετράς, Αλέξιος |
author_facet |
Αλετράς, Αλέξιος Χριστοπούλου, Μαρία Ελπίδα |
format |
Thesis |
author |
Χριστοπούλου, Μαρία Ελπίδα |
author_sort |
Χριστοπούλου, Μαρία Ελπίδα |
title |
Επίδραση του TGF-β1 και IGF-I στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου |
title_short |
Επίδραση του TGF-β1 και IGF-I στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου |
title_full |
Επίδραση του TGF-β1 και IGF-I στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου |
title_fullStr |
Επίδραση του TGF-β1 και IGF-I στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου |
title_full_unstemmed |
Επίδραση του TGF-β1 και IGF-I στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου |
title_sort |
επίδραση του tgf-β1 και igf-i στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου |
publishDate |
2020 |
url |
http://hdl.handle.net/10889/13625 |
work_keys_str_mv |
AT christopouloumariaelpida epidrasētoutgfb1kaiigfistēnparagōgēsystatikōntouexōkyttariouchōrouapoinoblastespterygiouophthalmouanthrōpou AT christopouloumariaelpida theeffectoftgfb1andigfiontheproductionofextracellularmatrixcomponentsfromhumaneyefibroblasts |
_version_ |
1771297255396999168 |
spelling |
nemertes-10889-136252022-09-05T14:11:09Z Επίδραση του TGF-β1 και IGF-I στην παραγωγή συστατικών του εξωκυττάριου χώρου από ινοβλάστες πτερυγίου οφθαλμού ανθρώπου The effect of TGF-β1 and IGF-I on the production of extracellular matrix components from human eye fibroblasts Χριστοπούλου, Μαρία Ελπίδα Αλετράς, Αλέξιος Βύνιος, Δημήτριος Θεοχάρης, Αχιλλέας Christopoulou, Maria Elpida Πτερύγιο Αυξητικός παράγοντας Υπεριώδης ακτινοβολία Ίνωση Πρωτεάσομα Ανταγωνισμός Pterygium UV IGF-I TGF-β1 IL-1β Antagonism ROS MMP-1 617.719 Το πτερύγιο είναι μία καλοήθης μη φυσιολογική ανάπτυξη του ιστού του επιπεφυκότα, επάνω στη επιφάνεια του κερατοειδή. Έχει τριγωνικό σχήμα και παρουσιάζεται συνήθως στην έσω γωνία του ματιού και όπως και ο επιπεφυκότα έχει αιμοφόρα αγγεία. Αναπτύσσεται αργά και όταν μεγαλώσει, εκτός από αντιαισθητικό, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην όραση, εμποδίζοντάς την ή προκαλώντας αστιγματισμό. Η αιτία που δημιουργεί το πτερύγιο δεν είναι γνωστή. Επειδή όμως εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο, στη σκόνη και την ξηρασία (αγρότες, ψαράδες, εργάτες κ.ά.), οι παράγοντες αυτοί θεωρούνται βασικές αιτίες, με βασικότερη, την χρόνια έκθεση στην στη UV ακτινοβολία. Τα παραπάνω οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός θεωρητικού μοντέλου σχηματισμού του πτερυγίου στο οποίο η UV ακτινοβολία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα η UV ακτινοβολία αποτελεί το εναρκτήριο έναυσμα ενεργοποίησης των κυττάρων του στρώματος ώστε να παράγουν κυτταροκίνες (όπως η IL-6) και αυξητικούς παράγοντες που με την σειρά τους θα οδηγήσουν σε κυτταρικό πολλαπλασιασμό, αγγειογέννεση, φλεγμονή και απόπτωση. Ακόμη οι κυτταροκίνες από την μια επάγουν και την έκφραση των MMPs και των αναστολέων τους TIMPs οδηγώντας σε ελάστωση και καταστροφή του ιστού. Από την άλλη επάγουν την απόπτωση, την κυτταρική μετανάστευση και διήθηση με αποτέλεσμα την αποδιάταξη της μεμβράνης Bowman; οδηγώντας τελικά στον σχηματισμό του πτερυγίου. Οι κυτταροκίνες για τις οποίες μιλάμε είναι η IL-6 αλλά και η IL-8, των οποίων η έκφραση έχει βρεθεί σε αυξημένα επίπεδα σε ιστούς πτερυγίου. Από την βιβλιογραφία είναι γνωστό ότι η IL-6 παίζει σπουδαίο ρόλο στους παθογενετικούς μηχανισμούς της ίνωσης και της φλεγμονώδους διαδικασίας. Παράγεται κυρίως από κύτταρα όπως διεγερμένα μακροφάγα, ινοβλάστες και ενδοθηλιακά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μαζί με τα επιθηλιακά, τα ηωσινόφιλα και τα σιτευτικά χαρακτηρίζουν την παθομορφολογία του πτερυγίου. Εκτός από τις κυτταροκίνες σε όλη την διαδικασία της ίνωσης εμπλέκονται και αυξητικοί παράγοντες όπως ο TGF-b1 και ο IGF-1. Ο TGFβ1 είναι μία πολυλειτουργική κυτταροκίνη, που εκκρίνεται από πολλούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των μακροφάγων, ενώ έχει αναφερθεί στο επιχείλιο στρώμα του ανθρώπινου κερατοειδή. Ακόμη, θεωρείται ένας αντιφλεγμονώδης αυξητικός παράγοντας που εν γένει παίζει προστατευτικό ρόλο σε ασθένειες που συνδέονται με αποικοδόμηση των συστατικών του εξωκυτταρικού χώρου, όπως οι αρθρίτιδες, αλλά παθογενετικό σε ασθένειες που συνδέονται με συσσώρευση της εξωκυττάριας ύλης, όπως οι ινώσεις. Μεταξύ άλλων, επάγει την έκφραση του κολλαγόνου και του ΤΙΜΡ-1, ενώ είναι γνωστό ότι ανταγωνίζεται τη διεγερτική δράση της IL-1β στην έκφραση διαφόρων βιοδραστικών μορίων, όπως της MMP-1 σε ινοβλάστες δέρματος και των μορίων συγκόλλησης σε ενδοθηλιακά κύτταρα. Ο αυξητικός παράγοντας τύπου ινσουλίνης Ι (IGF-I) είναι μια πρωτεΐνική ορμόνη και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ινσουλίνη. Εκκινεί πολλά σηματοδοτικά μονοπάτια που έχουν ως αποτέλεσμα την επαγωγή ή την καταστολή γονιδίων σχετικών με τον κυτταρικό κύκλο, την αύξηση και την απόπτωση. Οι βιολογικές του δράσεις καθορίζονται από την απελευθέρωση του από τις IGF-BPs των οποίων η έκφραση έχει αναφερθεί αυξημένη στο πτερύγιο. Κυτταροκίνες και αυξητικοί παράγοντες ρυθμίζουν την έκφραση των MMPs δρώντας διεγερτικά ή κατασταλτικά στην έκφραση αυτών σε διάφορα κύτταρα. Η IL-1β χαρακτηρίζεται ως προφλεγμονώδη κυτταροκίνη και η δράση της συνδέεται συνήθως με καταστολή της βιοσύνθεσης και διέγερση της αποικοδόμησης των συστατικών του εξωκυτταρικού χώρου. Είναι γνωστό ότι η IL-1β επάγει την έκφραση των MMP-1 και MMP-3 σε διάφορα κύτταρα. Ωστόσο, υπό διερεύνηση παραμένει ο ακριβής μηχανισμός και τα ενδοκυτταρικά μονοπάτια που σηματοδοτούν. Είναι γνωστό ότι το μονοπάτι της cAMP/PKA ανταγωνίζεται την επαγωγική δράση της IL-1β στην παραγωγή της ΜΜΡ-1 και ΜΜΡ-3 σε ινοβλάστες τραχήλου της μήτρας. Το πρωτεάσομα είναι ένα σύμπλοκο πρωτεάσης, εντοπισμένο στον πυρήνα και στο κυτοσόλιο, και αποικοδομεί επιλεκτικά τις ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες. Το πρωτεάσωμα έχει πολλαπλές δραστικότητες ενδοπεπτιδάσης που περιλαμβάνουν δράση όμοια με χυμοθρυψίνη, όμοια με κασπάση και παρόμοια με τρυψίνη, οι οποίες εντοπίζονται στις καταλυτικές υπομονάδες β5, β1 και β2, αντίστοιχα. Έχει βρεθεί ότι το πρωτεάσωμα παίζει κρίσιμο ρόλο σε μηχανισμούς ίνωσης και ότι η έκφραση των υπομονάδων του ρυθμίζεται προς τα άνω από τον IGF-1 και τον TGF-b1. Επιπρόσθετα, το πρωτεάσωμα μεσολαβεί επαγόμενη από TGF-b1 αυξημένη έκφραση του του ΤΙΜΡ-1 και του κολλαγόνου τύπου Ι. Δεδομένου ότι το πτερύγιο χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ίνωσης, αλλά και ότι ο TGF-b1 και ο IGF-1 εμπλέκονται σε διαδικασίες ίνωσης Σκοπός της παρούσης μεταπτυχιακής εργασίας σε πρώτο μέρος είναι η διαπίστωση της παρουσίας των παραγόντων TGF-b1 και IGF-1 στο πτερύγιο, αλλά και η διερεύνηση της εμπλοκής τους στην νόσο μέσω της επίδρασης τους στην έκφραση μορίων που έχουν παθογενετικό ρόλο στην νόσο. Σε δεύτερο μέρος, σκοπός είναι η μελέτη του σηματοδοτικού μονοπατιού της IL-1b που ακολουθείται κατά την παραγωγή της μεταλλοπρωτεινάσης MMP-1 σε ινοβλάστες πτερυγίου. Τέλος, είναι η διερεύνηση της ανταγωνιστικής επίδρασης του TGF-b στην διεγερτική δράση της IL-1b κατά την έκφραση της MMP-1 σε ινοβλάστες πτερυγίου, αλλά και του μηχανισμού μέσω του οποίου πραγματοποιείται η δράση αυτή. Τα κανονικά δείγματα επιπεφυκότα ελήφθησαν από τον υπερηχορηγιακό βολβικό επιπεφυκότα υγιών ατόμων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Τα δείγματα πτερυγίου ελήφθησαν από ασθενείς μετά τη χειρουργική αφαίρεση του πρωτογενούς ιστού. Οι ινοβλάστες απομονώθηκαν από τους ιστούς του πτερυγίου με ήπια κατεργασία με κολλαγενάση. Τα επίπεδα IL-6, ΜΜΡ-1 και ΜΜΡ-3 σε ρυθμισμένα μέσα κυτταρικών καλλιεργειών προσδιορίστηκαν με ELISA. Επιπλέον, η ΜΜΡ-1 ταυτοποιήθηκε με ανάλυση Western blot. Η έκφραση IL-6, ΤΙΜΡ-1, τύπου Ι κολλαγόνου, πρωτεάσωμα υπομονάδων β5 και GAPDH στο επίπεδο mRNA επιβεβαιώθηκε με RT-PCR και αυτή της ΜΜΡ-1 με qPCR. Η δραστικότητα που προσομοιάζει με τη χυμοθρυψίνη της υπομονάδας πρωτεάσωσης β5 προσδιορίστηκε με φθορομετρική μέθοδο χρησιμοποιώντας το φθορογόνο υπόστρωμα Ν-σουκινυλ-Leu-Leu-Val-Tyr-AMC (Succ-LLVY-AMC). Τα επίπεδα ενδοκυτταρικού αντιδραστικού είδους οξυγόνου (ROS) μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας τη φθορίζουσα χρωστική, την διοξική 2, 7-διχλωροφθορεσκεΐνη (DCFH-DA). Η επιβίωση κυττάρων προσδιορίστηκε με τη μέθοδο ΜΤΤ. Υψηλή έκφραση της IL-6 παρατηρήθηκε στο πτερύγιο συγκριτικά με τον φυσιολογικό επιπεφυκότα. Όταν οι ινοβλάστες του πτερυγίου καλλιεργήθηκαν παρουσία του IGF-I του TGF-β1, παρατηρήθηκε δόσο-εξαρτώμενη επαγωγή της έκφρασης της IL-6. Η επαγόμενη από TGF-β1 ή IGF-I έκφραση της IL-6 καταστάλλειι σημαντικά παρουσία γενιστεϊνης αναστολέα κινασών τυροσίνης, ενώ ενισχύθηκε παρουσία του αναστολέα ΡΚΑ Η-89. Επιπλέον, η επαγόμενη από ΤΟΡ-β1 έκφραση της IL-6 καταστάλει παρουσία SB431542 και AG1478, αναστολέων της φωσφορυλίωσης SMAD και ενεργοποίησης EGFR, αντίστοιχα, υποδεικνύοντας ότι οι οδοί SMAD και EGFR εμπλέκονται στην επαγόμενη από TGF-β1 έκφραση της IL-6. Η επαγόμενη από TGF-β1 ή IGF-I έκφραση της IL-6 καταστάλλει επίσης παρουσία αναστολέων JNK, ρ38 και ΡΙ3-Κ, SP600125, SB203580 και LY294002 αντίστοιχα και δεν επηρεάστηκε παρουσία ΜΕΚ1 / 2 αναστολέα, U0126. Και οι δύο αυξητικοί παράγοντες ήταν σε θέση να αυξήσουν τα επίπεδα των ενδοκυτταρικών ROS. Ο συσσωρευτής ROS, WR 1065 καθώς και ο αναστολέας DPI του αναστολέα NADPH οξειδάσης (Noxs) κατέστειλε έντονα την επαγόμενη από TGF-β1 και IGF-I έκφραση της IL-6, υποδεικνύοντας ότι τα ROS, που παράγονται από Nox μπορεί να εμπλέκονται στην έκφραση της IL -6. Η επαγόμενη από TGF-β1 ή IGF-I παραγωγή της IL-6 καταστάλει επίσης παρουσία αναστολέων ενεργοποίησης δρασικότητας του πρωτεασώματος ή αναστολέα ενεργοποίησης του NF-κΒ, MG-132 ή Bay 11-7082 αντίστοιχα και κυρίως παρουσία του Bay 11-7082, υποδεικνύοντας ότι η ενεργοποίηση του NF-κΒ μπορεί να εμπλέκεται στην έκφραση της IL-6. Ο δύο αυξητικός παράγοντας επέδειξαν διαφορετική επίδραση στην έκφραση της β5 υπομονάδας του πρωτεασώματος. Ο TGF-β1προκάλεσε μια δόσο- εξαρτώμενη ενίσχυση της έκφρασης της υπομονάδας β5, ενώ ο IGF-I προκάλεσε μια δοσο-εξαρτώμενη καταστολή της έκφρασης της υπομονάδας β5. Το ίδιο αποτέλεσμα είχαν οι δύο παράγοντες επί της δραστικότητας της υπομονάδας πρωτεάσης β5. Και οι δύο αυξητικοί παράγοντες προκάλεσαν επίσης μία εξαρτώμενη από τη δόση ενίσχυση του κολλαγόνου τύπου Ι και της έκφρασης ΤΙΜΡ-1 σε ινοβλάστες πτερυγίου. Όταν οι ινοβλάστες του πτερυγίου καλλιεργήθηκαν με IL-1β, παρατηρήθηκε σημαντική διέγερση της έκφρασης ΜΜΡ-1, η οποία αναστέλλει σημαντικά από τους αναστολείς των ΜΑΡΚ; U0126, SP600125 και SB203580, κυρίως όμως από τον αναστολέα των JNK; SP600125, αλλά όχι από τον αναστολέα PY3-K LY294002. Η επαγόμενη από IL-1β έκφραση του ΜΜΡ-1 ενισχύθηκε παρουσία του αναστολέα ΡΚΑ; Η-89, ενώ καταστέλλεται έντονα παρουσία TGF-β1 ή φορσκολίνης, ενός ενεργοποιητή της αδενυλικής κυκλάσης. Ο αναστολέας ΡΚΑ; Η-89, σχεδόν εντελώς, ανέτρεψε την κατασταλτική επίδραση του TGF-β1 και της φορσκολίνης. Η κατασταλτική δράση του TGF-β1 αναστράφηκε επίσης παρουσία Na3V04, ενός μη ειδικού αναστολέα φωσφατασών, ενώ δεν επηρεάστηκε παρουσία της αναστολέας αδενυλικής κυκλάσης δι-δεοξυ-αδενοσίνης. Ο TGF-β1 καθώς επίσης και η φορσκολίνη δεν είχαν καμία επίδραση στην έκφραση ΜΚΡ-1, μίας ΜΑΡΚ φωσφατάσης. Ο TGF-β1 και η φορσκολίνη εμφάνισαν επίσης την ίδια επίδραση στην επαγόμενη από IL-1β έκφραση του ΜΜΡ-3. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι ο TGF-β1 και ο IGF-I μέσω διαφόρων οδών, συμπεριλαμβανομένων κινασών τυροσίνης, JNK, κινάσεων ρ-38, ενεργοποίησης ΡΙ3-Κ και ΝΡ-κΒ, προκαλούν την παραγωγή ROS, πιθανώς μέσω της δράσης μιας Nox. Εν συνεχεία εμπλέκονται στην επαγόμενη από TGF-β1 και IGF-I έκφραση της IL-6 σε ινοβλάστες πτεργίου. Έτσι, μπορεί να προταθεί ότι ο TGF-β1 και ο IGF-I, τουλάχιστον εν μέρει, είναι υπεύθυνοι για την υψηλή έκφραση της IL-6 στο πτερύγιο. Ο TGF-β1 και ο IGF-I επίσης, άμεσα ή μέσω της παραγόμενης από αυτά IL-6, ενισχύουν την έκφραση του κολλαγόνου τύπου Ι και του ΤΙΜΡ-1 που οδηγεί στην συσσώρευση εξωκυτταρικής μήτρας που παρατηρείται σε αυτόν τον ιστό. Ο TGF-β1 επίσης μέσω ενός μηχανισμού ανεξάρτητου από cAMP ενεργοποιεί την ΡΚΑ, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μια φωσφατάση η οποία στη συνέχεια μεσολαβεί στην καταστολή της προκαλούμενης από IL-1β παραγωγής ΜΜΡ-1 από ινοβλάστες πτεργίου μέσω ενός άγνωστου μηχανισμού. Αυτή η επίδραση μπορεί επιπλέον να συνεισφέρει στην ανώμαλη συσσώρευση εξωκυττάριας μήτρας που παρατηρείται σε αυτή τη νόσο. Pterygium is a condition characterized by epithelial overgrowth of the cornea, which usually forms in the perilimbal conjunctiva and extents onto the cornea surface. The pterygium epithelium display squamous metaplasia as well as goblet cell hyperplasia and is characterized by a stromal overgrowth of fibroblasts and blood vessels that is accompanied by an inflammatory cell infiltrate and an abnormal extracellular matrix accumulation composed of elastin and collagen. There is considerable epidemiologic evidence implicating ultraviolet (UV) radiation as the main initiating environmental factor. UV radiation induces expression of cytokines and growth factors in pterygial cells, such as TNF-α, bFGF, TGF-β, PDGF, IL-1β, IL-6 and IL-8. Transforming growth factor-β1 (TGF-β1) is a member of TGF-β superfamily which regulates cell function, and is implicated in important aspects of cellular development such as proliferation,differentiation and apoptosis. The intracellular effectors of TGF-β1 signalling, SMAD proteins after they are activated by TGF-β1 receptors, ΤβRI and ΤβRII, are translocated into the nucleus, where they regulate transcription. TGF-β1has been traditionally considered as a predominantly immunosuppressive and anti-inflammatory mediator. It is known to play a significant role in promoting chondrocyte anabolism in vitro, by enhancing cell proliferation, osteochondrogenic differentiation, and extracellular matrix formation and in many cases TGF-β1 is implicated in fibrosis. Treatment with TGF-β1 increases cartilage matrix synthesis, i.e. the production of type II collagen and proteoglycans, especially aggrecan, via a SMAD-dependent pathway. TGF-β1 was first described as an inhibitor of matrix metalloproteinases (MMP) activities, thereby preventing the digestion of extracellular matrix molecules. Crosstalk between the canonical TGF-b signaling (SMADs) and several non-canonical pathways including MAPK, PI3K, WNT, HH, and NOTCH has been described. Furthermore, it has been reported that this growth factor is able to antagonize the IL-1β-induced expression of matrix metalloproteinase-1 (MMP-1) in dermal fibroblasts, and to stimulate the expression of TIMP-1 in fibroblasts and chondrocytes. Last but not least, it has been well documented that TGF-b1 stimulates the expression of IL-6 in various cell types. The insulin-like growth factors (IGFs) consist of three peptide hormones (insulin, IGF-I, and IGF-II) that have a wide range of biological effects participating in the growth and function of almost every organ in the body. IGF-I’s biological activity on fibroblasts includes stimulation of collagen production and down-regulation of collagenase production, suggesting that IGF-I may be an important mediator in the development of fibrosis. Elevated IGF-I levels have been proposed as pathogenic in lung fibrosis in coal workers’ pneumoconiosis and alveolitis in systemic sclerosis. IGF-I exerts its strong mitogen activity through its receptor (IGF-1R) and this system is well defined with profound effects on the proliferation, differentiation and apoptosis. Interleukin-6 is a multifunctional cytokine that is implicated in a variety of inflammatory conditions. It is a Th2-type cytokine that stimulates fibroblast proliferation, increases collagen deposition, and/or decreases collagen breakdown and induces the production of TIMP-1 from fibroblasts of various origination. Therefore, elevated levels of IL-6 have been connected with the pathogenesis of several fibrotic lesions such as systemic sclerosis and cystic fibrosis in humans and pulmonary fibrosis in mice. Matrix metalloproteinases (MMPs) and its tissue inhibitors (TIMPs) play an important role in the inflammatory process. Among the TIMPs, TIMP-1 is the most important member which has been characterized as a factor having crucial role in fibrosismechanisms. Proteasome is a protease complex, localized in the nucleus and cytosol, and selectively degrades intracellular proteins. The proteasome possesses multiple endopeptidase activities including chymotrypsin-like, caspase-like and trypsin-like, which are localized on β5, β1 and β2 catalytic subunits, respectively. It has been found that proteasomeplaysacrucialroleinfibrosismechanismsandthat the expression of its subunits is up-regulated byIGF-IandTGF-β1. In addition, proteasome mediates in the TGF-β1-enhanced expression of TIMP-1and type I collagen. AIM Pterygium is a condition characterized from abnormal extracellular matrix accumulation. On the other hand, IGF-I and TGF-β1 are key factors in several fibrosis processes. Thus, the aim of this study was to investigate the IGF-I and TGF-β1 contribution in the expression of factors which may be implicated in pterygium pathogenesis. Inparticular: a) It was studied the IGF-I and TGF-β1 effects on the production of IL-6, TIMP-1 and type I collagen from pterygium fibroblats, and on the proteasome expression and activity in these cells, as well as the mechanisms and signalling pathways implicated in these effects. b) It was investigated the contribution of TGF-β1 in the abnormal extracellular matrix accumulation, occurred in pterygium, via its ability to suppress the IL-1β-induced production of MMPs from pterygium fibroblasts. MATERIALS AND METHODS Normal conjunctival specimens were obtained from the superotemporal bulbar conjunctiva of healthy individuals undergoing cataract surgery. Pterygium specimens were obtained from patients after the surgical removal of primary tissue. Fibroblasts were isolated from pterygium tissues by mild collagenase treatment. The levels of IL-6, MMP-1 and MMP-3 in cell cultures conditioned media were determined by ELISA. In addition MMP-1 was identified by western-blot analysis.The expression of IL-6, TIMP-1, type I collagen, proteasome subunits β5, and GAPDH at the mRNA level was ascertained by RT-PCR and that of MMP-1 by qPCR.The chymotrypsin-like activity of proteasome subunit β5 was determined by a fluorometric method using the fluorogenic substrate N-Succinyl-Leu-Leu-Val-Tyr-AMC (Succ-LLVY-AMC). The intracellular reactive oxygen species (ROS) levels were measured using the fluorescent dye, 2΄, 7΄-dichlorofluorescein diacetate (DCFH-DA).Cell survival was determined by MTT method.Total protein was determined by Bradford colorimetric method. RESULTS High expression of IL-6 was observed in pterygium tissue comparable to normal conjunctiva. When pterygium fibroblasts were cultured in the presence of TGF-β1 or IGF-I, a dose- dependent induction of IL-6 expression was observed, while the TGF-β1- or IGF-I-induced expression of IL-6 was significantly suppressed in the presence of tyrosine kinases inhibitor genistein, but it was enhanced in the presence of PKA inhibitor H-89. In addition, the TGF-β1-induced expression of IL-6 was suppressed in the presence of SB431542 and AG1478, inhibitors of SMAD phosphorylation and EGFR activation, respectively, indicating that the SMAD and EGFR pathways are implicated in TGF-β1-induced expression of IL-6. The TGF-β1 or IGF-I-induced expression of IL-6 was also suppressed in the presence of JNK, p38 and PI3-K inhibitors, SP600125, SB203580 and LY294002, respectively, or it was not affected in the presence of MEK1/2 inhibitor, U0126. Furthermore, both the growth factors were able to increase the levels of intracellular ROS. The ROS scavenger WR 1065 as well as the NADPH oxidases (Noxs) inhibitor DPI, highly suppressed the TGF-β1- and IGF-I-induced expression of IL-6, indicating that ROS, produced by a Nox may be implicated in the IL-6 expression. The TGF-β1- and IGF-I-induced production of IL-6 was also suppressed in the presence of proteasome activity or NF-κB activation inhibitors, MG-132 or Bay 11-7082, respectively, and mainly in the presence of Bay 11-7082, indicating that the activation of NF-κB may be implicated in the expression of IL-6. The two growth factor exhibited different effect on the expression of β5 subunit of proteasome. TGF-β1 caused a dose-depended enhancement of β5 subunit expression, while IGF-I caused a dose-dependent suppression of β5 subunit expression. However, the two factors had the same effect on the activity of proteasome β5 subunit. Moreover, both growth factors caused a dose-dependent enhancement of type-I collagen and TIMP-1 expression in pterygium fibroblasts. When pterygium fibroblasts were cultured with IL-1β, a significant stimulation of MMP-1 expression was observed, which significantly inhibited by MAPK inhibitors U0126, SP600125 and SB203580, manly by JNK inhibitor SP600125, but not by PI3-K inhibitor LY294002. The IL-1β-induced expression of MMP-1 was enhanced in the presence of PKA inhibitor H-89, while it strongly suppressed in the presence of TGF-β1 or forskolin, an adenylate cyclase activator. The PKA inhibitor H-89, almost totally, reversed the suppressive effect of TGF-β1 and forskolin. The suppressive effect of TGF-β1 was also reversed in the presence of Na3VO4, a non specific phosphatases inhibitor, while it was not affected in the presence of the adenylate cyclase inhibitor di-deoxy-adenosine. TGF-β1 as well as forskolin had no any effect on MKP-1 expression, a MAPK phosphatase. TGF-β1 and forskolin exhibited also the same effect on the IL-1β-induced expression of MMP-3. CONCLUSIONS It appears that TGF-β1 and IGF-I through various pathways, including tyrosine kinases, JNK, p-38 kinases, PI3-K and NF-κΒ activation, induce the production of ROS, possibly through the action of a Nox, which are subsequently implicated in the TGF-β1- and IGF-I-induced expression of IL-6 in pterygium fibroblasts. Thus, it may be suggested that TGF-β1 and IGF-I, may be responsible partially for the high expression of IL-6 in pterygium. TGF-β1 and IGF-I also, directly or through the produced from them IL-6, enhance the expression of type-I collagen and TIMP-1 leading in the extracellular matrix accumulation observed in this tissue. TGF-β1 also, via a cAMP-independed mechanism, activates the PKA, which in turn activates a phosphatase that then mediates in the suppression of IL-1β-induced production of MMP-1 by pterygium fibroblasts through an unknown mechanism. This effect may additionally contribute in the abnormal extracellular matrix accumulation observed in this disease. 2020-07-23T06:26:08Z 2020-07-23T06:26:08Z 2017-04-05 Thesis http://hdl.handle.net/10889/13625 gr 12 application/pdf |