Η σύνδεση του κοινωνικού άγχους με αγωνιστικές-αθλητικές δραστηριότητες σε μαθητές δημοτικού σχολείου. Επιπτώσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης.

Η παρούσα διδακτορική διατριβή αρχικά εξέτασε κατά πόσο το γνωστικό μοντέλο του κοινωνικού άγχους των Clark και Wells (1995) μπορεί να γενικευθεί σε αθλητικές και αγωνιστικές καταστάσεις που εμπλέκουν προ εφήβους (ηλικίας 11-13 ετών). Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν δύο παρεμβάσεις βασισμένες στο εν λόγω...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Τζιούμα, Όλγα
Άλλοι συγγραφείς: Βασιλόπουλος, Στέφανος
Μορφή: Thesis
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2020
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://hdl.handle.net/10889/13802
Περιγραφή
Περίληψη:Η παρούσα διδακτορική διατριβή αρχικά εξέτασε κατά πόσο το γνωστικό μοντέλο του κοινωνικού άγχους των Clark και Wells (1995) μπορεί να γενικευθεί σε αθλητικές και αγωνιστικές καταστάσεις που εμπλέκουν προ εφήβους (ηλικίας 11-13 ετών). Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν δύο παρεμβάσεις βασισμένες στο εν λόγω μοντέλο, προκειμένου να βοηθηθούν οι προ έφηβοι να μετριάσουν το άγχος και τον αρνητικό τρόπο σκέψης τους εν αναμονή ενός επικείμενου στρεσογόνου γεγονότος. Στην πρώτη απ' αυτές, ερευνήθηκε αν και κατά πόσο το αθλητικό άγχος μπορεί να συσχετιστεί με το κοινωνικό άγχος και όλες τις γνωστικές μεταβλητές του μοντέλου των Clark και Wells (1995): γνωστικές λειτουργίες αρνητικής απόδοσης, συμπεριφορές αρνητικής απόδοσης, προσδοκητικής διεργασίας και διαδικασίας "μηρυκασμού". Στη δεύτερη έρευνα διερευνήθηκε κατά πόσο η θετική νοητική προετοιμασία και η απόσπαση προσοχής μπορούν αμφότερες να συμβάλλουν στη μείωση του κοινωνικού άγχους σ' ένα δείγμα προ εφήβων εν αναμονή μιας αγχογόνας αθλητικής κατάστασης. Η τρίτη έρευνα σχεδιάστηκε για να επαναλάβει και να διευρύνει τα ευρήματα των Vassilopoulos et al. (2009, 2016) μέσω της αξιολόγησης ενός προγράμματος τροποποίησης του γνωστικού σφάλματος ερμηνείας (CBM-1), το οποίο ήταν σχεδιασμένο ειδικά για την περίπτωση του αθλητικού άγχους.