Περίληψη: | Η υγεία του ανθρώπου απειλείται συνεχώς από εξωγενείς παράγοντες. Στη μάχη υπέρ της πρόληψης διαταραχής της, ένα ισχυρό εργαλείο αποτελούν τα εμβόλια. Η χρήση τους αποβλέπει στην έκθεση του οργανισμού σε μη βλαπτικά (απενεργοποιημένα) αντιγόνα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και θωράκιση του οργανισμού σε πιθανή μελλοντική έκθεσή του σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Παρότι η κλινική και εργαστηριακή έρευνα έχει δείξει ότι στα εμβόλια οφείλουμε τον περιορισμό (αλλά και την εξάλειψη) πολλών ασθενειών, υπάρχει ακόμα μια μερίδα του πληθυσμού που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αναλυθούν οι κίνδυνοι και τα επακόλουθα από τον μη εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα καθώς και να εξεταστεί η διστακτικότητα των γονιών απέναντι στον παιδικό εμβολιασμό. Επιπλέον, τέθηκαν τέσσερις (4) ερευνητικοί στόχοι ώστε να διερευνηθούν περαιτέρω λόγοι διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, να εξεταστεί η στάση των γονέων απέναντι στα εμβόλια και να μελετηθούν οι απόψεις τους σχετικά με την ασφάλεια, τις πηγές πληροφόρησης, αλλά και το κόστος.
Αρχικά έγινε ανασκόπηση συναφούς, σχετικά πρόσφατης, βιβλιογραφίας σε επιστημονικές ιστοσελίδες όπως: academia, pubmed, medline, scopus. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης έγινε σαφής οριοθέτηση των ερευνητικών στόχων της έρευνας και καταγραφή της υφιστάμενης γνώσης σχετικά με τους επιλεχθέντες στόχους. Στη συνέχεια, μελετήθηκαν οι αντιλήψεις των γονέων των παιδιών με τη χρήση πρωτογενών δεδομένων. Το ερωτηματολόγιο της πρωτογενούς έρευνας προέκυψε από τα ευρήματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης.
Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την συγκεκριμένη ερευνητική εργασία είναι: α) ασθένειες/συνθήκες υγείας του παιδιού φαίνεται να κάνουν τους γονείς να καθυστερούν ή να διακόπτουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, β) αμφιβολίες που τυχόν υπάρχουν σχετικά με την ασφάλεια των εμβολιασμών, γ) οι γονείς δείχνουν εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους για το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού και συζητούν μαζί του ανησυχίες σχετικά με τον εμβολιασμό και δ) οι γονείς πιστεύουν πως τα εμβόλια είναι σημαντικά για το παιδί τους και διαφωνούν με τη φυσική νόσηση. Η καλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση των γονέων σε θέματα εμβολιασμού μπορεί να καταστείλει οποιεσδήποτε αμφιβολίες υπάρχουν. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού για εγγραφή στο σχολείο αλλά και για τη συμμετοχή του παιδιού σε δραστηριότητες εκτός σχολείου μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας καθώς αυτή διανύει μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης με τις ήδη καταγεγραμμένες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
|