Περίληψη: | Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των αθλητών που ασχολούνται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι εφαρμογές για έξυπνες συσκευές(κινητά, ρολόγια) , οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες των αθλητών και τους βοηθούν να καταγράψουν τις αθλητικές δραστηριότητες τους και να κατανοούν την εξέλιξη των ικανοτήτων τους. Από την καταγραφή των δραστηριοτήτων, έχει προκύψει ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, η ανάλυση των οποίων μπορεί να προσφέρει πολύ χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις για το πώς τρέχει ο αθλητής, τί τον επηρεάζει κατά την διάρκεια των προπονήσεων του κ.α. Κατά συνέπεια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά την υλοποίηση νέων υπηρεσιών που θα βελτιώνουν την εμπειρία άθλησης κατά την διάρκεια των αγώνων.
Οι βασικοί στόχοι της διπλωματικής εργασίας ήταν αρχικά η κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αθλητής και στη συνέχεια η χρήση τεχνικών, αλγορίθμων και γνώσεων εξόρυξης γνώσης και μηχανικής μάθησης ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο πρόγνωσης της αγωνιστικής απόδοσης ενός αθλητή. Ταυτόχρονα μελετήθηκε και η δυνατότητα υλοποίησης ενός συστήματος εύρεσης της βέλτιστης στρατηγικής τρεξίματος, η οποία θα σέβεται τις ικανότητες και αδυναμίες κάθε αθλητή ξεχωριστά.
Τέλος όλα τα συστήματα συνδυάστηκαν και δημιουργήθηκε μια εφαρμογή για κινητές συσκευές, η οποία καταγράφει τις δραστηριότητες των αθλητών αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα τους. Οι ιδέες και οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής αξιολογήθηκαν από αθλητές με έρευνα μέσω ερωτηματολογίων. Η πλειοψηφία των αθλητών έκριναν θετικά την εφαρμογή αλλά κυρίως τις βασικές ιδέες και προτάσεις για το πως θα επιλυθούν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια των προπονήσεων τους. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα, η συγκέντρωση επιπλέον δεδομένων ή και η χρήση ακόμη καλύτερων αλγορίθμων και τεχνικών, ώστε το τελικό μοντέλο πρόβλεψης και κατά συνέπεια οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους αθλητές, να είναι ακόμη πιο ποιοτικές.
|