Παρακολούθηση των χωροχρονικών μεταβολών και της κατάστασης διατήρησης παρόχθιων τύπων οικοτόπων με τεχνικές τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (G.I.S.)

Στην παρούσα μελέτη χαρτογραφήθηκαν οι χρήσεις και οι καλύψεις γης του 1945 με τη χρήση Γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τεχνικών τηλεπισκόπησης για μέρος της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Χρόνη, Μαρία - Ανδριάννα
Άλλοι συγγραφείς: Παπαστεργιάδου, Ευανθία
Μορφή: Thesis
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2020
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://hdl.handle.net/10889/13951
Περιγραφή
Περίληψη:Στην παρούσα μελέτη χαρτογραφήθηκαν οι χρήσεις και οι καλύψεις γης του 1945 με τη χρήση Γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τεχνικών τηλεπισκόπησης για μέρος της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης διαχρονικών αλλαγών στο τοπίο. Επιπλέον, υπολογίστηκαν δείκτες τοπίου για την αξιολόγηση της δομής του. Η σύγκριση των καλύψεων/χρήσεων γης του 1945 με τις χρήσεις/καλύψεις του 2007-2009 έδειξε ότι στην αρχή της εξεταζόμενης περιόδου κυριαρχούσαν στην περιοχή παρόχθια δάση, υγρότοποι και υδάτινες επιφάνειες, ενώ τα τελευταία χρόνια κύρια κάλυψη αποτελεί η γεωργική γη ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της γεωργίας. Το 47% των δασών και των ημι - φυσικών περιοχών και το 23% των υγροτόπων μετατράπηκαν σε αρόσιμη γη. Οι αλλαγές, που συντελέστηκαν στην ευρύτερη περιοχή προήλθαν κατά κύριο λόγο από ανθρώπινες επεμβάσεις και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Οι παρεμβάσεις αυτές πέρα από τις αλλαγές στη χρήση και την κάλυψη της γης επηρέασαν τη διαμόρφωση και τη σύνθεση του τοπίου. Στην παρόχθια ζώνη επικρατούν τάσεις μειωμένης χωρικής ετερογένειας και απώλεια ενδιαιτημάτων. Στο σύνολο της περιοχής παρατηρήθηκαν έντονες εξελικτικές τάσεις διάσπασης και ανομοιογένεια, λόγω του μεγέθους των αλλαγών. Τα αποτελέσματα των δεικτών ποικιλότητας σε επίπεδο τοπίου για το διάστημα 1945-2009 έδειξαν ότι το τοπίο διατηρεί ακόμα την ποικιλομορφία του παρά τις τάσεις ομοιογενοποίησης. Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές στο διάστημα 1945 - 2009. Η αύξηση της γεωργικής γης εις βάρος των φυσικών οικοτόπων, η υποβάθμιση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων και η απώλεια σημαντικών ενδιαιτημάτων κρίνουν ιδιαίτερα σημαντική την εκτίμηση των αλλαγών στη χρήση και την κάλυψη της γης, ώστε να αναπτυχθούν πολιτικές, που να ελαχιστοποιούν την αρνητική επιρροή του ανθρώπινου παράγοντα στο φυσικό περιβάλλον και να παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση των φυσικών συνθηκών.