Περίληψη: | Στην παρούσα διπλωματική εργασία έγινε μια προσπάθεια να γίνει η στατιστική ανάλυση των πληγμάτων των κεραυνών για τη χρονική περίοδο 2017-2019 στον Ελλαδικό χώρο. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το φαινόμενο του κεραυνού, τα είδη των κεραυνών και τα φυσικά χαρακτηριστικά του, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι επιπτώσεις αυτών.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται τα δεδομένα σχετικά με τους θανάτους και τους τραυματισμούς ανθρώπων, τους θανάτους ζώων, τις πυρκαγιές, τα πλήγματα σε εγκαταστάσεις, κτήρια και αεροπλάνα που οφείλονται σε πτώσεις κεραυνών για μια χρονική περίοδο τριών χρόνων, από το 2017 ως το 2019. Αυτά τα δεδομένα συλλέχθηκαν από ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας αλλά και από την ηλεκτρονική υπηρεσία European Severe Weather Database με σκοπό οι πληροφορίες να είναι διασταυρωμένες και αξιόπιστες και για να έχουμε μια πλήρη άποψη για τα γεγονότα. Τα στοιχεία έχουν κατανεμηθεί σε χρονιές και μήνες των συμβάντων. Επιπλέον, εισάγεται ο σχετικός συντελεστής θανάτων από κεραυνούς Dr, ο οποίος εκφράζει το σχετικό αριθμό θανάτων εξαιτίας κεραυνού σε μια χώρα ή περιοχή λαμβάνοντας υπ' όψιν τον πληθυσμό, την έκταση και την δραστηριότητα των κεραυνών (Ng). Αυτός ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι απλώς ένα κριτήριο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας από κεραυνούς, καθώς και για τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκστρατειών για την προστασία από τους κεραυνούς.
Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων για τους θανάτους από κεραυνό στην Ελλάδα κατά τη χρονική περίοδο 2017-2019 μπορούμε να φτάσουμε σε έναν υπολογισμένο μέσο όρο των 6 θυμάτων ανά έτος. Το 2019 και ο Ιούλιος είναι το έτος και ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους (8). Σε μια προσπάθεια να κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα σε δύο χώρες ή δύο περιοχές σχετικά με τους θανάτους από κεραυνό μπορούμε να εισάγουμε ένα συντελεστή θνησιμότητας, το Dr. Αυτός ο συντελεστής θα εκφράζει το σχετικό αριθμό θανάτων εξαιτίας κεραυνού σε μία χώρα ή επαρχία, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό, την έκταση και την μέση δραστηριότητα κεραυνού (Ng). Επιπρόσθετα αυτός ο συντελεστής μπορεί απλώς να είναι ένα κριτήριο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας από κεραυνούς καθώς και για τα αποτελέσματα των ενημερωτικών και εκπαιδευτικών
εκστρατειών σχετικά με τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κίνδυνο των κεραυνών. Οι υπεύθυνες αρχές πρέπει να έχουν ως στόχο την μείωση αυτού του συντελεστή. Για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί ίσος με:
Dr-Greece=0,581.
Από την ανάλυση των δεδομένων για τους τραυματισμούς από κεραυνό βρήκαμε ένα μέσο όρο των 1,6 τραυματισμών ανά έτος, με τις περισσότερες των περιπτώσεων να σημειώνονται τους μήνες του μεσοκαλόκαιρου. Από την ΕΜΥ γνωρίζουμε ότι αυτή την εποχή έχουμε μεγάλες καταιγίδες (προερχόμενες συνήθως από περίοδο ξηρασίας) και με τον συνδυασμό ότι εκείνους τους μήνες εκτελούνται γεωργικές εργασίες καθώς και ότι αυξάνεται η τουριστική κίνηση στη χώρα, αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων. Όσον αφορά τους θανάτους ζώων, μπορούμε να πούμε πως συνήθως σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι ζώων εξαιτίας μιας πτώσης, κυρίως λόγω της «βηματικής τάσης», σε αντίθεση με τους ανθρώπους όπου ένα συμβάν πτώσης κεραυνού συνήθως οδηγεί σε πολλούς τραυματισμούς αλλά όχι και πολλούς θανάτους. Έτσι, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 106 θάνατοι ζώων ανά έτος με το 2017 και τον Ιούνιο να είναι το έτος και ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους ζώων. Αναλύοντας τα δεδομένα για τις πυρκαγιές παρατηρούμε ότι σημειώθηκαν τους θερινούς μήνες, με ένα μέσο όρο 9 πυρκαγιές ανά έτος. Οι περισσότερες πυρκαγιές ήταν δασικές. Όσο αναφορά τις υλικές ζημιές καταγράφηκαν κατά μέσο 5 συμβάντα ανά έτος, με ιδιαίτερη έμφαση το έτος 2017 και κατά βάση τους θερινούς μήνες από Μάϊο μέχρι Ιούλιο. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά για τις πληγέντες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις όπως είναι κάποιος πυλώνας της ΔΕΗ ή μια γραμμή μεταφοράς ,με αποτέλεσμα να έχουμε διακοπή ηλεκτροδότησης σε κάποια περιοχή. Τα συμβάντα περιορίζονται στα 4 ανά έτος και με το χειρότερο έτος να είναι το 2017,κυρίως κατά την θερινή περίοδο. Στην συνέχεια ολοκληρώνουμε την έρευνά μας με την καταγραφή των πληγέντων μέσων μεταφοράς, τα οποία υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 1,6 συμβάντα ανά έτος με ιδιαίτερη έμφαση τον μήνα Ιούλιο. Τα μέσα μεταφοράς που καταγράψαμε είναι ένα συμβάν με Κτελ και τέσσερα συμβάντα με αεροπλάνο χωρίς να έχει επέρθει κάποιος θάνατος ή τραυματισμός.
Τέλος, στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ παρουσιάζονται τα συμβάντα λεπτομερώς σύμφωνα με τις εκάστοτε πηγές, οι οποίες είναι και αυτές διαθέσιμες.
|