Περίληψη: | Η τεχνολογία eye tracking είναι μια μέθοδος που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην έρευνα διεπαφής χρήστη και υπολογιστή. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της προσοχής, της οπτικής συμπεριφοράς και της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε διάφορους τομείς της επιστημονικής κοινότητας, από τη ψυχολογία, τη νευροφυσιολογία, την εμπειρία του χρήστη, την έρευνα αγοράς κ.λπ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ιατρική ανάλυση και έλεγχο, και παρέχει μια νέα μέθοδο αλληλεπίδρασης.
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση της ενδιαφέρουσας αυτής μεθόδου για την υλοποίηση μιας χρήσιμης εφαρμογής. Αρχικά, επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή του eye tracking σε βάθος 100 ετών και καταγράφονται οι μετρικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ερευνητή κατά τη διάρκεια μιας μελέτης για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων. Εξετάζονται τα πεδία εφαρμογής της τεχνολογίας, οι διάφοροι τρόποι ανάλυσης των δεδομένων που εξάγονται κατά την έρευνα, καθώς και τα είδη των eye trackers, των συστημάτων, δηλαδή, παρακολούθησης οφθαλμών που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των δεδομένων. Ένας eye tracker αποτελεί το βασικό κομμάτι του εξοπλισμού για τη χρήση της τεχνολογίας eye tracking. Ιστορικά, οι συσκευές αυτές ήταν επεμβατικές και ακίνητες, και επομένως χρήσιμες μόνο σε πολύ περιορισμένα πειράματα. Ενώ υπάρχουν ακόμα ορισμένοι περιορισμοί, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία επέτρεψαν πολύ πιο ομαλή ρύθμιση και πιο καθολικές εφαρμογές. Πλέον η συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί σε οθόνη επιτραπέζιου (PC) ή φορητού υπολογιστή (laptop) ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προσαρμοστεί στο κεφάλι του χρήστη. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια πηγή φωτός, συνήθως υπέρυθρου, η οποία κατευθύνεται προς τα μάτια του χρήστη. Μια κάμερα παρακολουθεί την αντανάκλαση του φωτός και την κίνηση των ορατών χαρακτηριστικών του ματιού, όπως η κόρη.
Στην τελευταία ενότητα της εργασίας αναπτύσσεται μια διαδραστική εφαρμογή με τη βοήθεια της αντικειμενοστραφούς γλώσσας προγραμματισμού Java. Στόχος της είναι ο χρήστης να μπορεί να ζωγραφίσει σε μία κενή οθόνη, επιλέγοντας με το βλέμμα, αρχικά το χρώμα που επιθυμεί. Στη συνέχεια, ξανά με το βλέμμα, οδηγεί την ακίδα (πινέλο) στο σημείο που θέλει δημιουργώντας σχήματα και παραστάσεις. Μπορεί, αν το επιθυμεί, να αλλάξει το χρώμα του πινέλου, να διαγράψει ένα μέρος της παράστασης που έχει δημιουργήσει ή και ολόκληρη, επιστρέφοντας στην αρχική κενή οθόνη. Όλες οι προαναφερθείσες επιλογές υλοποιούνται με τη χρήση της τεχνολογίας eye tracking, μέσω της συσκευής Tobii 4C Eye Tracker.
|