Περίληψη: | Στην παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία παρουσιάζονται, συγκρίνονται και αναλύονται τα χαρακτηριστικά τυρβώδους ανάμειξης ισόθερμου πεδίου ροής, όπως αυτά προέκυψαν από πειραματικές μετρήσεις και από την αντίστοιχη υπολογιστική προσομοίωση, με στόχο την σταθεροποίηση διαστρωματωμένων φλογών προπανίου-αέρα κατάντι αξονοσυμμετρικών φλογοσταθεροποιητών σχήματος κώνου και δίσκου.
Αρχικά, γίνεται μία σύντομη περιγραφή της πειραματικής εγκατάστασης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την μελέτη του εν λόγω πεδίου, καθώς και των γεωμετρικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των φλογοσταθεροποιητικών σωμάτων. Στην συνέχεια, δίνεται μία συνοπτική περιγραφή των πειραματικών διεργασιών και μεθοδολογιών που ακολουθήθηκαν για την διεξαγωγή των πειραματικών μετρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι πειραματικές διαδικασίες αφορούν την ανάλυση του ισόθερμου πεδίου ανάμειξης με χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR) και του χρονικά μέσου και διακυμαινόμενου ισόθερμου πεδίου ταχυτήτων, και άλλων παράγωγων μεγεθών (ένταση της τύρβης), με χρήση ταχυμετρίας απεικόνισης σωματιδίων (PIV).
Έπειτα, περιγράφονται διεξοδικά τα στάδια δόμησης της υπολογιστικής προσομοίωσης της ροής που ακολουθήθηκαν στην παρούσα εργασία, καθώς επίσης και του μοντέλου ανάλυσης της τύρβης LES, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε στην υπολογιστική προσομοίωση.
Τέλος, παρουσιάζονται τα πειραματική και υπολογιστικά αποτελέσματα για το ισόθερμο πεδίο και συγκρίνονται βάσει του σχήματος του εκάστοτε φλογοσταθεροποιητή. Η μελέτη αυτή είχε στόχο την βαθύτερη κατανόηση της τυρβώδους ανάμειξης αδρανούς συστατικού για την διασφάλιση της επέκτασης των πρακτικών αυτών σε αντιδρώσες ροές.
|