Περίληψη: | Η κολύμβηση, ως άθληση, που γίνεται στα κολυμβητήρια, προσελκύει ανθρώπους όλων των ηλικιών και ειδικότερα τα παιδιά, διότι συνιστά μια δραστηριότητα που συνδυάζει την άθληση με την ψυχαγωγία. Η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων με την κολύμβηση σε κολυμβητήρια, έχει επιβεβαιωθεί με επιδημιολογικές μελέτες. Η καταβύθιση ολόκληρου του σώματος στο νερό δίνει την ευκαιρία σε παθογόνους μικροοργανισμούς να προσβάλουν τον οργανισμό του ανθρώπου χρησιμοποιώντας διάφορες μεταδοτικές οδούς: γαστρεντερικό σύστημα με την κατάποση νερού καθώς και ευαίσθητους ιστούς όπως οι βλεννογόνοι μεμβράνες, το αναπνευστικό και ούρο – γεννητικό σύστημα, το επιθήλιο, τα μάτια και τα αυτιά.
ΣΚΟΠΟΣ:
Στην παρούσα μελέτη έγινε μία αναδρομική διερεύνηση των επεισοδίων ωτίτιδας σε παιδιά ηλικίας έως 15 ετών που χρησιμοποιούσαν τις κολυμβητικές δεξαμενές στην περιοχή της Πάτρας κατά το χρονικό διάστημα Μάιος 2018- Μάιος 2019 και τα στοιχεία αυτά συσχετίστηκαν με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του νερού.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για την διεξαγωγή της έρευνας χρειάστηκε η ανάπτυξη ενός ερωτηματολογίου που αποτέλεσε το εργαλείο της έρευνας. Η τελική δομή και μορφή του ερωτηματολογίου αποτελείτο από τις εξής ενότητες: Δημογραφικά στοιχεία, συχνότητα χρήσης της πισίνας, Αριθμός επεισοδίων ωτίτιδας, Λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική οδηγία, υγιεινή κολυμβητικών δεξαμενών, κατάσταση υγείας του παιδιού και προληπτικές εξετάσεις. Το εργαλείο της έρευνας διανεμήθηκε στους γονείς των παιδιών σε έντυπη μορφή. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 230 γονείς. Αφού συλλέχθηκε το δείγμα, έγινε η στατιστική ανάλυση των δεδομένων με την βοήθεια του προγράμματος SPSS 24.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Μέσα από την ανάλυση συσχέτισης προσπαθήσαμε να δείξουμε εάν οι ωτίτιδες μπορεί να προέρχονται από την κολύμβηση στις πισίνες και εάν από εκεί μπορεί να υπάρξει κάποια σημαντική σχέση. Η περισσότερο σημαντική σχέση με τα επεισόδια ωτίτιδας είναι η συχνότητα χρήσης της πισίνας από τους κολυμβητές με σχέση η οποία είναι αρκετά στατιστικά σημαντική (n=230, P= 0.021). To φύλο, το βάρος και η ηλικια δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα επεισόδια και τον αριθμό ωτίτιδων που προκύπτουν. Επίσης δεν υπάρχει σημαντικά στατιστική σχέση μεταξυ υγιεινής αποδυτήριων, τουαλετών και πισίνας με τα επεισόδια και των αριθμό ωτίτιδων που παραινούνται στα 4 κολυμβητήρια. Επίσης η οσμή χλωρίου και τα ξένα σώματα δεν εχουν στατιστικά σημαντική σχέση με τα επεισόδια ωτίτιδας. Επιπλέον και κάποια ανωμαλία στο αυτί ή το ιστορικό του παιδιού φαίνεται να μην επηρεάζουν τις ωτίτιδες.
|