Περίληψη: | Η ταχεία βιοψία είναι μία συνήθης πρακτική που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εκτίμηση της κατάστασης των φρουρών λεμφαδένων στον καρκίνο του μαστού και έτσι, μπορεί να καθορίσει την ανάγκη για μασχαλιαίο καθαρισμό. Οι ταχείες βιοψίες έχουν σαφή μειονεκτήματα: (α) το κόστος τους, (β) την αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα που παρέχουν, ειδικά σε περιπτώσεις με ογκόμορφες αλλοιώσεις μαστού, όπου η κυτταρολογική μελέτη και η μελέτη τομών παραφίνης είναι προτιμότερες, αλλά και σε καλοήθεις προβληματικές αλλοιώσεις του μαστού
(σκληρυντική αδένωση, άτυπη υπερπλασία πόρων κ.α)που πρέπει να μελετώνται μόνο σε μόνιμες τομές παραφίνης πριν τεθεί η τελική διάγνωση (Schwan, 1981), σε λεμφαδένες σε περιπτώσεις όπου ο χειρουργός προσπαθεί να εντοπίσει την πρωτοπαθή εστία (Silva and Kraemer, 1987) σε αγγειοβριθή κοκκιωματώδη ιστό με την παρουσία άτυπων ινοβλαστών και ενδοθηλιακών κυττάρων που μπορεί να μιμηθεί διηθητικό καρκίνωμα, σε αλλοιώσεις που προέρχονται από ακτινοθεραπεία, οπότε η κυτταρική ατυπία και η νέκρωση μπορεί να υποδυθούν σάρκωμα.
Από την άλλη όμως, η ταχεία βιοψία έχει και σαφή πλεονεκτήματα, όπως την ταχύτητα με την οποία παρέχει πληροφορίες για την διήθηση του καρκίνου σε κοντινά σημεία της εστίας του. Παρά τη σημασία της τεχνικής στην προσφορά πληροφορίας και καθοδήγησης του ιατρού σχετικά με τον καθορισμό της θεραπείας και την ευρεία αποδοχή της, υπάρχει ακόμη σημαντική συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για μασχαλιαίο καθαρισμό.
Λίγα είναι γνωστά στη βιβλιογραφία σχετικά με την γεωγραφική θέση των θετικών φρουρών λεμφαδένων μετά από ταχείες βιοψίες. Η εργασία αυτή αποσκοπούσε στον καθορισμό των θέσεων αυτών για τους επιβεβαιωμένους θετικούς λεμφαδένες φρουρούς (και από ιστολογική εξέταση).
Σε ένα σετ σαράντα ενός γυναικών ασθενών με καρκίνο του μαστού, ταυτοποιήσαμε συνολικά 14 περιπτώσεις στις οποίες οι φρουροί λεμφαδένες βρέθηκαν θετικοί και από τις δύο τεχνικές και περαιτέρω ταυτοποιήσαμε το 85.7% (12 από τις 14) στην εμπρόσθια θωρακική περιοχή, ενώ 1 από αυτές τις περιτπώσεις (7,1%), ο φρουρός λεμφαδένας ήταν στην κεντρική μασχαλιαία περιοχή. Τα αποτελέσμ καταδεικνύουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των θετικών φρουρών λεμφαδένων εντοπίζεται στην εμπρόσθια περιοχή του μαστού, όπως είναι αναμενόμενο, καθώς η περιοχή αυτή συνιστά
καρκινικών κυττάρων που ξεφεύγουν από τον όγκο. Τα δεδομένα μας συμφωνούν με άλλες μελέτες όπου η ανάλυση θετικών φρουρών λεμφαδένων κατέδειξαν σαν hotspot για θετικούς λεμφαδένες, την περιοχή που ορίζεται από την μασχαλιαία τριχοφυία. Πιο ειδικά, η περιοχή αυτή ορίζεται από μία γραμμή που εφάπτεται σε απόσταση 2 εκατοστών κάτω από το κέντρο της μασχαλιαίας τριχοφυίας, το κάθετο όριο του μείζονα θωρακικού μυ και την μέση μασχαλιαία γραμμή (Lo et al., 2014).
Επιπρόσθετα, τα δεδομένα μας σε καλή συμφωνία με τα δημοσιευμένα ποσοστά ευαισθησίας και ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων από ταχεία βιοψία φρουρού λεμφαδένα σε καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα, βρήκαμε ποσοστό ευαισθησίας ίσο με 93% και ποσοστό ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων ίσο με περίπου 5%, ενώ οι δημοσιευμένες τιμές είναι γύρω στο 89% και 90% για την ευαισθησία (Vohra et al., 2015) και γύρω στο 2,5% για τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα αντίστοιχα (Tan et al., 2016).
Η εργασία αυτή συνιστά μία πρώτη απόπειρα για τη συσχέτιση της θέσης του λεμφαδένα φρουρού με τα θετικά αποτελέσματα, δηλαδή της ύπαρξης καρκινικών κυττάρων στον αδένα. Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των θετικών λεμφαδένων φρουρών συνοστίζονται στην εμπρόσθια θωρακική περιοχή, απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός δειγμάτων, διεξοδικότερη μελέτη των χαρακτηριστικών των καρκινωμάτων για την ισχυροποίηση των συμπερασμάτων και αυτό μπορεί να είναι η βάση για μελλοντική έρευνα.
|