Περίληψη: | Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ειδίκευσης είναι η μελέτη και ο προσδιορισμός της τρωτότητας των υπόγειων υδάτων του Αργολικού Πεδίου καθώς και η επιπρόσθετη αξιολόγηση του σε σχέση με τις ποσότητες των νιτρικών που υπάρχουν στην περιοχή μελέτης.
Η περιοχή μελέτης ανήκει γεωτεκτονικά στις ζώνες Πίνδου-Ωλονού, Γαβρόβου-Τρίπολης, Πελαγονικής και κατέχει ένα μικρό τμήμα της Φυλλιτικής-Χαλαζιτικής Σειράς. Στην περιοχή απαντώνται ως επί το πλείστον Τεταρτογενείς και αλλουβιακές αποθέσεις. Επίσης κατά τόπους υπάρχουν ασβεστόλιθοι, Κρητιδικής ηλικίας, κυρίως της ζώνης Πίνδου-Ωλονού. Οι υδροφόροι ορίζοντες που έχουν αναπτυχθεί στους κοκκώδεις σχηματισμούς, βρίσκονται εδώ και αρκετές δεκαετίες υπό καθεστώς υπεράντλησης, εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών αναγκών σε νερό που χαρακτηρίζει την περιοχή. Αποτέλεσμα της υπεράντλησης και της εντατικής καλλιέργειας στην περιοχή, είναι η υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας των υπόγειων υδάτων.
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε ο χημισμός των υπόγειων υδάτων και σε συνδυασμό με τη χρήση των μεθόδων DRASTIC και Τροποποιημένη DRASTIC, επιχειρήθηκε να προσδιοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητας στην είσοδο ρύπων και να συσχετιστεί με την ποσότητα των νιτρικών που προσδιορίστηκε στα σημεία δειγματοληψίας.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεθόδου DRASTIC για την τρωτότητα στην περιοχή μελέτης, έδειξαν ότι κατά κύριο λόγο η ευαλωσιμότητα του ελεύθερου υδροφόρου σχετίζεται με τις χρήσεις γης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να αποκλύεται και το ενδεχόμενο να βασίζεται κυρίως στο είδος των σχηματισμών που υπάρχουν στην περιοχή.
|