Περίληψη: | Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης αποσκοπεί στην μελέτη των υδρογεωλογικών συνθηκών και της υφαλμύρινσης της παράκτιας ζώνης του Υδατικού Συστήματος Ρωμανού – Χώρας (Νομός Μεσσηνίας). Η εργασία περιλαμβάνει ψηφιοποίηση των γεωλογικών φύλλων της ευρύτερης περιοχής, ερμηνεία του υδρογεωλογικού καθεστώτος της περιοχής, προσδιορισμό της χημικής σύστασης του υπόγειου νερού του ελεύθερου κοκκώδους υδροφόρου και εκτίμηση της τρωτότητας του υδροφόρου ως προς την διείσδυση του θαλασσινού νερού μέσω του Δείκτη GALDIT.
Το Υδατικό Σύστημα Ρωμανού – Χώρας ανήκει στη ζώνη Ωλονού – Πίνδου, στη ζώνη Γαβρόβου – Τρίπολης και δομείται κυρίως από μεταλπικά ιζήματα του Τεταρτογενούς και του Τριτογενούς. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή μελέτης στην παράκτια ζώνη καλύπτεται επιφανειακά από μεταλπικά ιζήματα όπως οι αλλουβιακές αποθέσεις, οι θίνες και οι ασβεστιτικοί ψαμμίτες.
Οι υδροφόροι που μελετήθηκαν αφορούν τον ελεύθερο υδροφόρο των αλλουβιακών αποθέσεων και τον μερικώς υπό πίεση υδροφόρο των κροκαλοπαγών του Νεογενούς. Από τις χημικές αναλύσεις του υπόγειου νερού προκύπτει ότι, λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών δραστηριοτήτων, η συγκέντρωση των νιτρικών και σε μικρότερο βαθμό η συγκέντρωση των θειϊκών ιόντων παρουσιάζεται αυξημένη, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα του. Επιπλέον, έγινε ταξινόμηση του νερού με βάση τα διαγράμματα Richards και Wilcox, καθιστώντας το νερό ορισμένων γεωτρήσεων ακατάλληλο ακόμα και για άρδευση.
Από την εφαρμογή της μεθόδου GALDIT προσδιορίζεται η τρωτότητα του ελεύθερου υδροφόρου ως προς την διείσδυση του θαλασσινού νερού. Σύμφωνα με τον τελικό χάρτη που προέκυψε οι γεωτρήσεις που βρίσκονται πιο κοντά στην ακτογραμμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς την υφαλμύρινση συγκριτικά με τις γεωτρήσεις που βρίσκονται προς την ενδοχώρα.
|