Περίληψη: | Οι κατολισθήσεις αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς κινδύνους διεθνώς και μία από τις πιο συχνές φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής τους καταγράφεται στη Δυτική Ελλάδα, λόγω της λιθολογικής σύστασης και τεκτονικής καταπόνησης των γεωλογικών σχηματισμών αλλά και των υψηλών βροχοπτώσεων που σημειώνονται.
Η περιοχή της Ηπείρου και ειδικότερα o Ν. Ιωαννίνων, αποτελεί μία χαρακτηριστική περιοχή που εμφανίζει σημαντική συχνότητα εκδήλωσης κατολισθήσεων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται η διερεύνηση της επιδεκτικότητας των κατολισθήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, με τη δημιουργία ενός χάρτη επιδεκτικότητας της περιοχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή, γίνεται αρχικά αναφορά στις βασικές έννοιες που σχετίζονται με την επικινδυνότητα και την επιδεκτικότητα των φυσικών καταστροφών – κατολισθήσεων. Στην συνέχεια, περιγράφονται τα βασικά γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης και συγκεκριμένα η γεωτεκτονική δομή και οι γεωμορφολογικές συνθήκες, ενώ γίνεται διάκριση και ομαδοποίηση των σχηματισμών σε επιμέρους τεχνικογεωλογικές ενότητες. Σχεδιάζονται θεματικοί χάρτες με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) και συγκεκριμένα Τεχνικογεωλογικός Χάρτης, Χάρτης Χρήσεων Γης, Χάρτης Υψομέτρων και Χάρτης Κλίσεων, με βάση την επεξεργασία των διαθέσιμων πληροφοριών (ψηφιακά μοντέλα επιφάνειας, corin land cover κ.λπ.).
Για τη δημιουργία ενός αρχείου απογραφής κατολισθήσεων (landslide inventory), έγινε λεπτομερής καταγραφή θέσεων κατολισθήσεων (με τα επιμέρους βασικά χαρακτηριστικά τους) που εντοπίστηκαν στην περιοχή μελέτης από: (α) τη χρήση ιστορικών δεδομένων (μελέτες και έρευνες κυρίως από τοπικούς κρατικούς φορείς κ.λπ.), και (β) τηλεπισκόπησης με συστηματική παρατήρηση δορυφορικών εικόνων με τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής Google Earth. Καταγράφηκαν συνολικά 163 θέσεις κατολισθήσεων οι οποίες καταχωρήθηκαν σε Βάση Δεδομένων αρχικά σε περιβάλλον Microsoft excel και στη συνέχεια σε Arc-GIS.
Με τη χρήση του στατιστικού μοντέλου διμεταβλητής ανάλυσης του Λόγου Συχνοτήτων (FR), έγινε αποτίμηση της επιδεκτικότητας της περιοχής έρευνας με βάση τους προπαρασκευαστικούς – προδιαθετικούς παράγοντες εκδήλωσης κατολισθήσεων που επιλέχθηκαν και συγκεκριμένα (α) Τεχνικογεωλογικές συνθήκες, (β) Υψόμετρο, (γ) Χρήσεις Γης, και (δ) Κλίση. Ο Χάρτης Επιδεκτικότητας για Κατολίσθηση που σχεδιάστηκε είναι σε μεσαία κλίμακα σχεδίασης που κρίνεται ικανοποιητική για περιφερειακή ανάπτυξη και σχεδιασμό μεγάλων τεχνικών έργων.
|