Περίληψη: | Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης στοχεύει στην εκτίμηση του υδρολογικού ισοζυγίου της λεκάνης απορροής του Γλαύκου ποταμού με την εφαρμογή του αδρομερούς μοντέλου προσομοίωσης «Ζυγός», καθώς και με την εφαρμογή εμπειρικών τύπων. Για την άρτια διεξαγωγή της εργασίας πραγματοποιήθηκε ψηφιοποίηση χαρτών σχετικά με την περιοχή έρευνας, μελέτη του γεωμορφολογικού αναγλύφου και του υδρογραφικού δικτύου καθώς και υδρολογική μελέτη της περιοχής έρευνας.
Η λεκάνη απορροής του ποταμού Γλαύκου υπάγεται στο Υδατικό Διαμέρισμα Βόρειας Πελοποννήσου (ΥΔ02). Εκτείνεται NA/κά της πόλης των Πατρών, επί των δυτικών κλιτύων του Παναχαϊκού, στο ΒΔ/κό τμήμα του νομού Αχαΐας και έχει έκταση 104,4 Km2 .Η περιοχή μελέτης γεωτεκτονικά ανήκει αποκλειστικά στην ζώνη Ωλονού-Πίνδου. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που δομούν την συγκεκριμένη περιοχή είναι κυρίως Ανω-Κρητιδικοί ασβεστόλιθοι της Πίνδου και ο φλύσχης της Πίνδου με ιδιαίτερη ανάπτυξη στην ορεινή περιοχή, ενώ στην παράκτια και λοφώδη περιοχή παρατηρείται η εμφάνιση Νεογενών και Τεταρτογενών σχηματισμών.
Για την εκτίμηση του υδρολογικού ισοζυγίου της λεκάνης του Γλαύκου ποταμού έγινε χρήση του αδρομερούς μοντέλου προσομοίωσης «Ζυγός», το οποίο παρουσιάζεται ως μια τροποποιημένη εκδοχή της εμπειρικής μεθόδου Thornthwaite. Αποτελεί μία απλοποιημένη μορφή ενός ημι-κατανεμημένου μοντέλου προσομοίωσης, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ερευνητική Ομάδα «ΙΤΙΑ» του Ε.Μ.Π. Το εννοιολογικό αυτό μοντέλο αναπαριστά το πολύπλοκο υδρολογικό σύστημα μιας λεκάνης απορροής μέσω δύο επάλληλων δεξαμενών, αυτή της δεξαμενής εδαφικής υγρασίας και της δεξαμενής υπόγειου νερού. Μέσω της δεξαμενής εδαφικής υγρασίας επιτυγχάνεται η προσομοίωση των επιφανειακών διεργασιών της λεκάνης, η οποία αποσκοπεί στον επιμερισμό της βροχόπτωσης σε απορροή, απώλειες εξάτμισης, διαπνοής και κατείσδυσης ενώ μέσω της δεξαμενής υπόγειου νερού επιτυγχάνεται η προσομοίωση των υπόγειων υδρολογικών διεργασιών σε υποτιθέμενο υπόγειο υδροφορέα που υπόκειται της λεκάνης, με σκοπό τον επιμερισμό της κατείσδυσης σε βασική απορροή και υπόγειες διαφυγές εκτός λεκάνης. Ως κριτήριο αξιολόγησης του μοντέλου επιλέχθηκε ο συντελεστής Νash, ο οποίος ύστερα από αρκετές δοκιμές εμφανίζει αρνητικές τιμές που υποδεικνύουν πολύ κακή προσαρμογή του μοντέλου. Αυτό οφείλεται στην μικρή χρονοσειρά (2013-2017) διαθέσιμων βροχομετρικών και μετεωρολογικών δεδομένων και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τιμές της μετρημένης παροχής από την Δ.Ε.Η που εισάγονται στο μοντέλο έχουν μετρηθεί στην έξοδο του ορεινού τμήματος της λεκάνης ενώ το μοντέλο «Ζυγός» εφαρμόζεται για ολόκληρη την λεκάνη.
|