Περίληψη: | Ο άνθρωπος βρίσκεται στην απαρχή μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από την εκμάθηση/αυτό-εκπαίδευση των ίδιων των Μηχανών Machine Learning και το γενικότερο σύνολο της Τεχνητής Νοημοσύνης Artificial Intelligence καθώς και την Επιστήμη των Δεδομένων Data Science που συνδυαστικά δημιουργούν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις.
Η αύξηση της υπολογιστικής ισχύος κυρίως σε GPU αλλά και CPU, σε συνδυασμό με νέες τεχνικές, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τους περιορισμούς του παρελθόντος, όπως αυτή της διαχείρισης και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων. Τα δεδομένα μπορεί να είναι μεγάλα αλλά και συνεχούς ροής, γεγονός που απαιτεί γρήγορη επεξεργασία των δεδομένων για την λήψη αποφάσεων και την ανίχνευση χαρακτηριστικών. Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, πραγματοποιείται μια εκ των προτέρων εκπαίδευση μοντέλου με την χρήση λιγότερων αλλά πραγματικών δεδομένων από ένα δείγμα. Την εκπαίδευση του μοντέλου την διαδέχεται η επαλήθευσε, δεχόμενο δεδομένα του αρχικού δείγματος διαφορετικά από αυτά της εκπαίδευσης.
Η γενικότερη εκτόξευση της τεχνολογίας σε θέματα υλικού hardware έχει προσδώσει νέες δυνατότητες σε πολλούς τομείς διαφορετικών επιστημών και βιομηχανιών. Έτσι, η βιομηχανία των οχημάτων δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτές τις τεχνολογικές επιτυχίες. Τα οχήματα είτε είναι ελαφριά είτε βαρέα ή μηχανήματα έργων τους γίνεται προσπάθεια από υπάρχουσες ή από νέες εταιρίες να πραγματοποιηθεί η πλήρης αυτόνομη οδήγηση. Δηλαδή, το όχημα να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται κάτω από όλες τις οδικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που μπορεί να διαχειριστεί αντίστοιχα ένας ανθρώπινος οδηγός.
Οι κατασκευάστριες εταιρίες αυτοκινήτων συναγωνίζονται για την υπεροχή στην τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος από τα υπάρχοντα συστήματα υποστήριξης οδηγού σε πολύπλοκες πλατφόρμες οδήγησης που θα μπορούν να πλοηγηθούν για παράδειγμα σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις όπου θα συναντιέται μια αυτόνομη μηχανή και ένας άνθρωπος. Εκτός από τις αμιγώς τεχνολογικές προκλήσεις, η αυτόνομη οδήγηση έχει προκαλέσει επίσης έναν κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.
Η αυτόνομη τεχνολογία οχημάτων θα μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά οχήματα που χρειάζονται έναν άνθρωπο. Ένα πιθανό πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορούσαν να παρέχουν αυξημένη ασφάλεια στο δρόμο. Τα ατυχήματα των οχημάτων προκαλούν πολλούς θανάτους κάθε χρόνο και τα αυτοματοποιημένα οχήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον αριθμό των ατυχημάτων καθώς το λογισμικό που χρησιμοποιείται σε αυτά είναι πιθανό να κάνει λιγότερα λάθη σε σύγκριση με τον άνθρωπο. Η μείωση του αριθμού των ατυχημάτων θα μπορούσε επίσης να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία είναι ένα περαιτέρω πιθανό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα αυτόνομα οχήματα.
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία θα αναφερθούμε και θα εφαρμόσουμε μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να τρέξει ένα όχημα σε μια πίστα προσομοίωσης με την χρήση τεχνικών Βαθιάς Μάθησης, καθώς και με την αναγνώριση πινακίδων οδικής κυκλοφορίας μέσω της Υπολογιστικής Όρασης, η οποία είναι μια καίρια διαδικασία για την εύρυθμη και ασφαλή διέλευση των οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες.
|