Περίληψη: | Οι αυξημένοι κυκλοφοριακοί φόρτοι και οι αυξημένες απαιτήσεις των χρηστών από τα σημερινά οδικά δίκτυα μας οδηγούν στην κατασκευή νέων, πιο βιώσιμων, λειτουργικών και ανθεκτικών οδοστρωμάτων. Για την επίτευξη τέτοιου είδους οδοστρωμάτων είναι αναγκαία η αναβάθμιση των φυσικών και μηχανικών ιδιοτήτων των υλικών που τα απαρτίζουν, κυρίως αυτά της ανώτερης επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ποιοτικός έλεγχος των υλικών αυτών, δηλαδή της ασφάλτου και των αδρανών υλικών, έτσι ώστε να ελεγχθεί η καταλληλόλητα τους με βάση πάντα τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των κανονισμών.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η καταγραφή, η ανάλυση και διερεύνηση όλων αυτών των νανοϋλικών που χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση της ασφάλτου, όπως επίσης και όλες εκείνες οι βελτιώσεις στις μηχανικές και φυσικές ιδιότητες της ασφάλτου μέσω της περιγραφής των αποτελεσμάτων επιλεγμένων ερευνών που έχουν γίνει κατά καιρούς. Τέλος, θα παρουσιαστούν όλοι εκείνοι οι εργαστηριακοί έλεγχοι-δοκιμές που απαιτούνται για τον ποιοτικό έλεγχο της ασφάλτου και των αδρανών υλικών, όπως επίσης και οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα υλικά οδοποιίας για την χρήση τους στην παραγωγή ασφαλτικού σκυροδέματος.
Τα αποτελέσματα που αναμένεται να προκύψουν από αυτή τη διπλωματική εργασία είναι κατά κύριο λόγο αποτελέσματα που αφορούν την βελτίωση και ενίσχυση των ιδιοτήτων των υλικών κατασκευής οδοστρωμάτων και οι καινοτόμες εφαρμογές που μελλοντικά μπορούν να αλλάξουν ριζικά τις οδικές υποδομές. Μέσω των ανωτέρων αποτελεσμάτων μπορεί κανείς να συμπεράνει πως η νανοτεχνολογία μπορεί, ακόμα και στο άμεσο μέλλον, να διαφοροποιήσει σημαντικά τον τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής των έργων οδοποιίας. Επίσης, αναμένεται να προκύψουν αποτελέσματα όσον αφορά τον ποιοτικό έλεγχο των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ασφαλτικού σκυροδέματος.
|