Summary: | Η εργασία αυτή ασχολείται με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα στο χώρο της ασύρματης διάδοσης. Τον χαρακτηρισμό ασύρματου καναλιού. Μια διαδικασία μέσω τις οποίας αποσκοπείται η εκτίμηση της στάθμης του λαμβανόμενου σήματος. Τα εξεταζόμενα ηλεκτρομαγνητικά κύματα έχουν συχνότητες 900 MHz, 1800 MHz και 2.4 GHz.
Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζονται οι βασικές τεχνικές παράμετροι ενός ασύρματου καναλιού. Αρχικά αναλύονται οι αμιγώς θεωρητικές: Τα φαινόμενα της όδευσης και των διαλείψεων,οι ζώνες Fresnel και η περιοχή Fraunhofer. Ακολουθούν οι σχετιζόμενες με τα συστήματα εκπομπής και λήψης: Η ενεργός ακτινοβολούμενη ισχύς (αν πρόκειται για σύστημα εκπομπής), η απολαβή, η ενεργός διατομή και το διάγραμμα ακτινοβολίας μιας κεραίας καθώς και η ευαισθησία ενός δέκτη. Έπειτα γίνεται αναφορά στις απώλειες ελευθέρου χώρου και στο λόγο σήματος προς θόρυβο. Περιγράφονται επίσης οι συχνότητες λειτουργίας και οι μέθοδοι πρόσβασης ενός καναλιού με την αντίστοιχη περιγραφή σχετικών πρωτοκόλλων. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την περιγραφή της ορθής διαδικασίας μετρήσεων και των χαρακτηριστικών του μετρικού οργάνου που χρησιμοποιήθηκε.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται διάφορες προσεγγίσεις μοντέλων ηλεκτρομαγνητικής διάδοσης. Αναλύονται οι κύριες κατηγορίες σχετικά με την προσέγγιση που ακολουθείται στο μοντέλο και εισάγονται οι βασικές παράμετροι και εξισώσεις περιγραφής. Ακολουθεί η ανάλυση του ντετερμινιστικού μοντέλου ηλεκτρομαγνητικής διάδοσης στον ελεύθερο χώρο και των στοχαστικών μοντέλων διαλείψεων Rayleigh, Rice, Lognormal.Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την περιγραφή των γενικευμένων μοντέλων σύνθετων διαλείψεων Rice-Lognormal, όπου ακολουθείται μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση των προηγούμενων στοχαστικών.
Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται προσομοίωση ασύρματου καναλιού και εφαρμογή σε γεωγραφική περιοχή του νομού Αργολίδος. Γίνεται αρχικά η περιγραφή του συστήματος εκπομπής και λήψης, των χαρακτηριστικών των σημείων λήψης και της αντίστοιχης διαδικασίας μετρήσεων. Ακολουθεί η εκτενέστερη περιγραφή των σημείων λήψης, οι τιμές που προέκυψαν από τις μετρήσεις και τα αντίστοιχα αποτελέσματα για κάθε μοντέλο που επιλέχθηκε.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της προσομοίωσης. Σχολιάζονται η διαδικασία διερεύνησης κάλυψης σήματος για συσκευή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και τα χρήσιμα γραφήματα περιγραφής των μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικασία προσομοίωσης και εφαρμογής.
|