Περίληψη: | Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της τύχης της ζιζανιοκτόνου ουσίας Πεντιμεθαλίνης σε εδαφικούς και υδάτινους αποδέκτες.
Η τύχη των φυτοφαρμάκων στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη. Η έρευνα της προσρόφησης των οργανικών ουσιών στο έδαφος αποσκοπεί στον υπολογισμό των συγκεντρώσεων που βρίσκονται στο χώμα μετά την αποκατάσταση της ισορροπίας, αλλά και πως αυτές διαφοροποιούνται αλλάζοντας σε συνάρτηση με το pH και την ιοντική ισχύ. Καθοριστικό ρόλο στην μελέτη της τύχης των φυτοφαρμάκων στους εδαφικούς αποδέκτες, παίζουν οι μηχανισμοί ρόφησης, η σύσταση του εδάφους καθώς και οι φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους και των φυτοφαρμάκων.
Από την άλλη πλευρά, οι ποσότητες που καταλήγουν στο νερό, λαμβάνοντας υπόψη τη δοσολογία χρήσης των φυτοφαρμάκων, φανερώνουν πόσο σημαντικοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά μέρους των φυτοφαρμάκων στα επιφανειακά νερά, για την εκτίμηση της τύχης τους στους υδάτινους αποδέκτες.
Η προσροφητική ικανότητα της Πεντιμεθαλίνης στους τέσσερις τύπους εδαφών που μελετήθηκαν με διαφορετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά μειώνεται καθώς μειώνεται και η περιεκτικότητα τους σε οργανική ύλη. Τα πειραματικά δεδομένα, που προέκυψαν από τη μελέτη της προσρόφησης του ζιζανιοκτόνου στους τέσσερις τύπους εδαφών, προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση πολύ καλά στην λογαριθμική εξίσωση Freundlich, όπως φαίνεται από τον υψηλό συντελεστή συσχετίσεως. Η αλλαγή του pH του συστήματος εδάφους-νερού δεν έχει πολύ σημαντική επίπτωση στην προσρόφηση της Πεντιμεθαλίνης από τη στιγμή που το τελευταίο δεν είναι ιονιζόμενη ένωση. Αύξηση της ιοντικής ισχύος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της προσρόφησης της Πεντιμεθαλίνης. Η Πεντιμεθαλίνη ανιχνεύτηκε σε υδατικά δείγματα ποταμού, ο οποίος διέρχεται μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μέγιστη συγκέντρωση 40 ng/l σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή του στο έδαφος.
|