Summary: | Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μεγάλη εξέλιξη στους τομείς της εικονικής και μεικτής πραγματικότητας. Σε αυτήν, έχει συνεισφέρει η δημιουργία συσκευών, όπως τα γυαλιά εικονικής και μεικτής πραγματικότητας, τα οποία επιτρέπουν πλέον στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται και αξιοποιούν αυτές τις δύο τεχνολογίες, απευθύνονται τόσο στην ιατρική και την εκπαίδευση, όσο και στη διασκέδαση. Βέβαια, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση, όπου η εικονική και η μεικτή πραγματικότητα συνεργάζονται. Η περίπτωση αυτή θα μελετηθεί στην παρούσα πτυχιακή εργασία.
Στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας, ήταν η ανάπτυξη ενός συνεργατικού συστήματος εικονικής και μεικτής πραγματικότητας. Πρόκειται για δύο πολύ εξελίξιμες τεχνολογίες της εποχής μας και ουσιαστικά μελετήθηκε, πώς είναι δυνατόν, αυτές οι δύο τεχνολογίες να συνεργαστούν μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, αναπτύχθηκε ένα παιχνίδι μικρής διάρκειας, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν δύο παίκτες. Ο ένας θα συμμετέχει έχοντας εποπτικό ρόλο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μεικτής πραγματικότητας, μέσω της χρήσης της κάμερας ‘Zed mini’ και των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift (Pass-Through AR). Επίσης, του δόθηκε η δυνατότητα να μπορεί να αλληλοεπιδράσει με αντικείμενα που επαυξάνουν τον πραγματικό του κόσμο, χρησιμοποιώντας τα χέρια του, τα οποία αναγνωρίζονται με τη βοήθεια της ‘Leap Motion’ κάμερας. Ο δεύτερος παίκτης, θα βρίσκεται τοποθετημένος μέσα στο εικονικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας ‘HTC Vive Pro’ θα πρέπει να εκτελέσει μερικές δοκιμασίες. Βασικός στόχος, ήταν ο συγχρονισμός των ενεργειών των δύο παικτών, καθώς επίσης και της θέσης διάφορων αντικειμένων, των οποίων η κατάσταση θα μεταβάλλεται.
Το παιχνίδι υλοποιήθηκε στη μηχανή της ‘Unity’, ενώ για να δημιουργηθεί το απαραίτητο ‘networking’ έγινε χρήση της UNET βιβλιοθήκης.
|