Περίληψη: | Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση των δυναμικών παραμέτρων δοκιμίων ελαφροσκυροδέματος με συνδυασμό δύο μεθόδων Μη Καταστροφικού Ελέγχου για τον προσδιορισμό των παραμέτρων αντοχής τους. Η διερεύνηση πραγματοποιήθηκε σε κυλινδρικά δοκίμια ελαφροσκυροδέματος, συγκεκριμένου μεγέθους και σύνθεσης.
Οι δυναμικές μη καταστροφικές μέθοδοι θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές λόγω της ταχύτητας και του μειωμένου κόστους εφαρμογής τους, συγκρινόμενες με τις κλασσικές δοκιμές αντοχής. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ανωτέρω μεθόδων εμφανίζουν μεγάλη διασπορά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται μόνο για τον ποιοτικό χαρακτηρισμό του σκυροδέματος.
Στο πλαίσιο της εργασίας, χρησιμοποιούνται από κοινού οι μη καταστροφικές μέθοδοι της Δοκιμής Υπερήχων (UPV) για τον προσδιορισμό του περιορισμένου μέτρου ελαστικότητας (Εp ή Μ), και του Ακουστικού Συντονισμού (Sonic Resonance) για τον προσδιορισμό του μέτρου ελαστικότητας του Young (Ε), σε συνδυασμό με δοκιμές μονοαξονικής θλίψης δοκιμίων σκυροδέματος για τον υπολογισμό της θλιπτικής τους αντοχής. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 78 δοκιμές σε δοκίμια ελαφροσκυροδέματος.
Τα ευρήματα της παρούσας εργασίας συμφωνούν με αυτά προηγούμενων ερευνών και δημοσιευμένων στοιχείων, όπου είναι προφανές ότι είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός του δείκτη Poisson, για τη μείωση της διασποράς των αποτελεσμάτων της δοκιμής υπερήχων αλλά και τον υπολογισμό της θλιπτικής αντοχής με τη δοκιμή ακουστικού συντονισμού. Έτσι προτείνεται η από κοινού χρήση των δύο αυτών απλών και οικονομικών μη καταστροφικών μεθόδων για τον προσδιορισμό των δυναμικών ιδιοτήτων των δοκιμίων σκυροδέματος και της θλιπτικής αντοχής τους μειώνοντας σημαντικά τη διασπορά των αποτελεσμάτων.
Τέλος, προτείνονται εμπειρική εξίσωση μεταξύ λογάριθμου της θλιπτικής αντοχής σκυροδέματος και του δυναμικού Μέτρου ελαστικότητας του Young.
|