Περίληψη: | Ο όρος ποιότητα ζωής χρησιμοποιείται διεθνώς, για να περιγράψει τη γενικότερη ευημερία των κοινωνιών και των ατόμων που τις αποτελούν. Πρόκειται για μια έννοια που μέχρι σήμερα παραμένει πολύ θεωρητική καθώς εμπεριέχει μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητας, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπισή της ως μετρήσιμο μέγεθος. Το έντονο ενδιαφέρον για την ποιότητα ζωής τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε στο να μελετηθεί συστηματικά, καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι σημαντική για τον άνθρωπο και βοηθάει στην ανάπτυξη του βιοτικού του επιπέδου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του ως βιολογικό και ψυχοπνευματικό ον.
Η ποιότητα ζωής είναι ένας ευρύς και πολυδιάστατος όρος. Στη βιβλιογραφία έχουν μελετηθεί διάφοροι δείκτες που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, όπως το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι άνθρωποι και οι παράγοντες που το επηρεάζουν π.χ. ρύπανση του αέρα η εργασία, η υγεία και πολλοί άλλοι. Συνεπώς, η ποιότητα ζωής των ανθρώπων διαμορφώνεται από μια σειρά παραγόντων που έχουν διαφορετική βαρύτητα για τον καθένα. Παρόλα αυτά για να μπορέσει να χαρακτηριστεί η ποιότητα ζωής μιας πόλης καλή θα πρέπει να διαθέτει ορισμένους αντικειμενικούς παράγοντες που συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της όπως για παράδειγμα η υγεία, η ασφάλεια και η παιδεία. Αυτές οι υπηρεσίες μέσα σε μία πόλη παρέχονται κατά βάση από το δήμο μέσω των δημόσιων υπηρεσιών.
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας εξετάστηκε το επίπεδο ικανοποίησης των μόνιμων κατοίκων της πόλης των Τρικάλων σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών ως προς τους εξής παράγοντες: το σύστημα υγείας, τις υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού, τους δημόσιους χώρους, το βιοτικό επίπεδο, την καθαριότητα, τη μετακίνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Για την επίτευξη του στόχου χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου, το οποίο διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τελικά συμπληρώθηκε από 156 μόνιμους κατοίκους των Τρικάλων, διαφόρων ηλικιών και μορφωτικού επιπέδου.
Οι μόνιμοι κάτοικοί των Τρικάλων λαμβάνουν μέτρια ικανοποίηση ως προς το σύστημα υγείας, τις υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού, τους δημόσιους χώρους, την καθαριότητα και τις δημοτικές υπηρεσίες ενώ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ως προς τη μετακίνηση μέσα στην πόλη αλλά και το γενικότερο βιοτικό επίπεδο που έχουν στην πόλη τους. Τέλος στατιστικά σημαντικές διαφορές εντοπίστηκαν μεταξύ των ερωτώμενων με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά.
|