Περίληψη: | Κύριος στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αποτελεί η μελέτη του προβλήματος που αφορά την ακτινοπροστασία ακτινοδιαγνωστικών εγκαταστάσεων, καθώς και τον υπολογισμό της απαιτούμενης θωράκισης, σύμφωνα με τους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας. Η χρησιμότητα κάθε είδους θωράκισης έναντι των ιοντίζουσων ακτινοβολιών είναι η ελάττωση της δόσης της ακτινοβολίας, μέσα στα επιτρεπτά όρια, στην οποία εκτίθενται το επαγγελματικό προσωπικό, οι ασθενείς αλλά και οι απλοί επισκέπτες που βρίσκονται στους εν λόγω χώρους ακτινοβόλησης ή των γειτονικών χώρων.
Στο γενικό μέρος πραγματοποιείται μια ανασκόπηση σχετικά με την ανακάλυψη και τις ιδιότητες των ιοντίζουσων ακτινοβολιών, τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν από την ιοντίζουσα ακτινοβολία τόσο στα κύτταρα ενός οργανισμού όσο και την επίδραση στη γενική υγεία. Επιπλέον, αναφέρονται οι οδηγίες σχετικά με τις απαιτήσεις ακτινοπροστασίας από Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Στην συνέχεια, γίνεται αναφορά στον βασικό στόχο της θωράκισης ακτινοπροστασίας και στην γενική τεχνογνωσία που σχετίζεται με την αποτελεσματική θωράκισης ενός ακτινοδιαγνωστικού χώρου με αναφορά σε ενδεικτικά παραδείγματα ακτινοπροστασίας.
Στην συνέχεια της μελέτης αυτής γίνεται αναφορά σε έννοιες όπως πρωτογενής ακτινοβολία, σκεδαζόμενη ή διαρρέουσα ακτινοβολίας, πρωτογενής/δευτερογενής θωράκιση, συντελεστής επιβάρυνσης (Workload), συντελεστής χρήσης (Use factor), συντελεστής κατάληψης (Occupancy factor), σχετική απόδοση ακτίνων Χ (Κ0), η τιμή air Kerma, καθώς και σε παραλλαγές των εξισώσεων που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους υπολογισμούς ακτινοπροστασίας. Επίσης, αναλύονται παλαιότεροι ή σύγχρονοι μέθοδοι, όπου υπολογίζουν το πάχος θωράκισης ή άλλες μετρήσεις που απαιτούνται για έναν ακτινοδιαγνωστικό θάλαμο, έτσι ώστε να μην γίνεται υπέρβαση των Περιοριστικών Επιπέδων Δόσεων (Π.Ε.Δ.) που ορίζονται από τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας.
Ακόμη πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ των παλαιότερων μοντέλων κανονισμού ακτινοπροστασίας NCRP 116 (National Council on Radiation Protection & Measurements ),NCRP 49 και NCRP 147 το οποίο είναι και το πιο σύγχρονο και ρεαλιστικό μοντέλο. Επίσης γίνεται και μια σύγκριση του NCRP με τις οδηγίες που προτείνει ο κανονισμός BIR-IPEM (British Institute of Radiology and Institute of Physics in Engineering in Medicine).
Στο τέλος της εργασίας παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να υπολογίζονται σύμφωνα με την μέθοδο NCRP 147 οι απαιτούμενες θωρακίσεις στους θαλάμους όπου πραγματοποιούνται ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Η ύπαρξη αυτού του προγράμματος έχει ως σκοπό την πραγματοποίηση θωρακίσεων σε ακτινοδιαγνωστικούς θαλάμους γλιτώνοντας χρόνο από τους υπολογισμούς των τύπων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν αλλά και πιθανά λάθη που μπορεί να γίνουν στους υπολογισμούς όταν αυτοί πραγματοποιούνται να το ανθρώπινο χέρι.
|