Η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στη χρηματοοικονομική επίδοση των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου "Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες"

Το έτος 2009, η Ελλάδα εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμα τέτοιο ώστε το δημόσιο χρέος να χαρακτηριστεί ως «μη βιώσιμο» και το Ελληνικό Δημόσιο να μη δύναται να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με ευέλικτο επιτόκιο. Η ελληνική κρίση χρέους διήρκησε έως το έτος 2018 όπου μετά από μία δεκαετία σκληρών μ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Μεϊντάνης, Νικόλαος
Άλλοι συγγραφείς: Meintanis, Nikolaos
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2021
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://hdl.handle.net/10889/14877
Περιγραφή
Περίληψη:Το έτος 2009, η Ελλάδα εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμα τέτοιο ώστε το δημόσιο χρέος να χαρακτηριστεί ως «μη βιώσιμο» και το Ελληνικό Δημόσιο να μη δύναται να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με ευέλικτο επιτόκιο. Η ελληνική κρίση χρέους διήρκησε έως το έτος 2018 όπου μετά από μία δεκαετία σκληρών μέτρων στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας που περιλάμβανε τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Τα έτη 2018 και 2019, χαρακτηρίστηκαν από οικονομική ανάπτυξη και πρωτογενή υπερπλεονάσματα. Τον Δεκέμβριο του 2019, για πρώτη φορά ανακοινώθηκε από τις Αρχές της Κίνας, η ύπαρξη ασθένειας που εμφάνιζε χαρακτηριστικά επιδημίας. Τον Μάρτιο του έτους 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την πανδημία για τον COVID-19. Η κρίση που προκλήθηκε ένεκα της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και συρρίκνωσή της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή της αναπτυξιακής πορείας της Ελληνικής οικονομίας της οποίας επλήγησαν πολλοί κλάδοι (τουρισμός, κλάδος τροφίμων, εστίαση κτλ). Επιπρόσθετα, έως και την υποβολή της παρούσας διπλωματικής εργασίας, δεν έχει επέλθει το τέλος της πανδημίας. Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό να διερευνήσει τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία COVID-19 στις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών του Κλάδου «Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες» έως και το έτος 2020. Η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε είναι ο υπολογισμός των χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών των εταιρειών για την τετραετία 2017-2020 και η περαιτέρω συγκριτικής τους εξέταση και αξιολόγηση. Επιπρόσθετα, προβήκαμε στον υπολογισμό των αριθμοδεικτών του κλάδου και στην ανάλυση τους. Το συμπέρασμα από τη διενέργεια της διπλωματικής εργασίας είναι ότι τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων του κλάδου επηρεάστηκαν ένεκα της πανδημίας, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, ανάλογα με το είδος δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης. Η δραστηριότητα, η αποδοτικότητα και η κερδοφορία μειώθηκε για την πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου, ενώ υπήρξε βελτίωση της ρευστότητας του κλάδου λόγω των οικονομικών μέτρων ενίσχυσης του Ελληνικού Κράτους.