Περίληψη: | Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την κατασκευή ενός αλγορίθμου υπολογισμού ποσοτήτων και κατανομών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για την περίπτωση μιας πόλης και ενός υπεραστικού δικτύου δρόμων.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η δόμηση μιας μεθοδολογίας, που με βάση τα χαρακτηριστικά της πόλης ή του δικτύου δρόμων που εξετάζονται, να μπορεί να προσαρμόζεται και να υπολογίζει την αναγκαία ποσότητα φορτιστών και να προτείνει μία κατανομή σε αυτά. Είναι ένα πρόβλημα που για αυτές τις δύο περιπτώσεις χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση ως προς τον τρόπο υπολογισμού ποσοτήτων και της σχεδίασης κάποιας κατανομής.
Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της ηλεκτροκίνησης με μία περιληπτική ανάλυση των χαρακτηριστικών του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και των Ηλεκτροχημικών συσσωρευτών που χρησιμοποιούνται. Επίσης γίνεται μία αναφορά στους τύπους των σταθμών φόρτισης, στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αλλά και στην ισχύουσα νομοθεσία που τους περιγράφει.
Έπειτα, σειρά έχει στο βασικό κομμάτι της εργασίας, δηλαδή η ανάπτυξη των μεθοδολογιών υπολογισμού. Αρχικά αναλύεται η περίπτωση της πόλης και περιγράφονται το μοντέλο που αναπτύχθηκε και η μεθοδολογία υπολογισμού. Εκεί αναλύονται οι ιδιαιτερότητες της και το τι λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό. Μετά ακολουθεί η ανάλυση της περίπτωσης των οδικών δικτύων όπου περιγράφονται το αντίστοιχο μοντέλο και μεθοδολογία. Εκεί αναλύονται οι μεταβλητές που λαμβάνονται υπόψιν και το πως αυτές καθορίζουν το τρόπο υπολογισμού των ζητούμενων μεγεθών. Αφού περιγράφουν οι παραπάνω μεθοδολογίες σειρά έχει η παρουσίαση των διαγραμμάτων ροής, με βάση τα οποία σχεδιάζονται τα λογισμικά που περιγράφονται στην εργασία, όπου αναλύεται η δομή τους κομμάτι-κομμάτι.
Στη συνέχεια γίνεται η εφαρμογή των προγραμμάτων με μελέτες σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτές είναι οι πόλεις των Πατρών και των Χανίων και το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Ελλάδας, στις οποίες εφαρμόζεται η αντίστοιχη μεθοδολογία. Σε κάθε περίπτωση σχολιάζονται τα προκύπτοντα αποτελέσματα και στη συνέχεια γίνεται μία προσπάθεια σχολιασμού της συμπεριφοράς των δύο μοντέλων.
Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας γίνεται ένας τελευταίος σχολιασμός του θέματος που αναπτύχθηκε. Σημειώνονται τα μειονεκτήματα των μεθοδολογιών, που εμφανίστηκαν κατά την εφαρμογή τους και παρουσιάζονται προτάσεις ως προς το πως μπορούν να βελτιωθούν σε μελλοντική έκδοση. Επίσης στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μια ενδεικτική τιμολόγηση του υπολογιζόμενου αριθμού φορτιστών της περίπτωσης των Πατρών σαν σχολιασμός για τα κόστοι που ενδέχεται να προκύψουν για την αγορά τους.
|