Περίληψη: | Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και εγκατάσταση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας και φωτοβολταϊκού συστήματος για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης εξοχικής κατοικίας. Πραγματοποιείται προσομοίωση κεραυνικού πλήγματος στην εγκατάσταση, τόσο της οικίας, όσο και των Φ/Β, για τον καλύτερο προσδιορισμό της κατάλληλης προστασίας έναντι κεραυνών που πρέπει να εγκατασταθεί. Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του λογισμικού EMTP - ATPdraw, και λήφθηκε υπόψιν το φαινόμενο του ιονισμού του εδάφους, καθώς και η μεταβατική συμπεριφορά του συστήματος γείωσης που έχει τοποθετηθεί. Ειδικότερα, η διπλωματική εργασία μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:
Κεφάλαιο 1ο: Γίνεται αναφορά στην Πράσινη Ατζέντα και την πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης για την εισαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζονται κάποια νούμερα, τα οποία η ευρωπαϊκής ένωση έχει θέσει ως στόχο για το 2030.
Κεφάλαιο 2ο: Περιγράφεται η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στοιχείων και η αρχή λειτουργίας που διέπει το φωτοβολταϊκό φαινόμενο και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Κεφάλαιο 3ο: Γίνεται λόγος για το κεραυνικό φαινόμενο, οι κίνδυνοι που προκύπτουν και και η σημασία της αντικεραυνικής προστασίας. Περιγράφεται η αρχή λειτουργίας των αλεξικέραυνων και οι σωστές πρακτικές για την εγκατάστασή τους στην υπό μελέτη κατασκευή. Τέλος, αναλύονται τα μέρη τα οποία απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντικεραυνικής προστασίας.
Κεφάλαιο 4ο: Περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της οικίας στην οποία θα εγκατασταθεί το σύστημα αντικεραυνικής προστασίας και οι απαιτήσεις που παρουσιάζει σε ηλεκτρική ενέργεια, για την εγκατάσταση του κατάλληλου Φ/Β συστήματοε. Ακολουθεί η μελέτη για την εγκατάσταση και ο σχεδιασμός των παραπάνω συστημάτων, με τη χρήση του σχεδιαστικού προγράμματος AutoCad.
Κεφάλαιο 5ο: Περιγράφεται το μοντέλο γείωσης που χρησιμοποιήθηκε για την υπό μελέτη κατασκευή και τη διασύνδεση του ΣΑΠ που εγκαταστάθηκε και αναλύονται τα ηλεκτρικά του χαρακτηριστικά σύμφωνα με το π-ισοδύναμο. Στη συνέχεια γίνεται προσομοίωση του συστήματος γείωσης υπό συνθήκες πρόσκρουσης κεραυνού, με τη χρήση του λογισμικού EMTP - ATPdraw, και μελετάται η μεταβατική συμπεριφορά που παρουσιάζει.
|