Περίληψη: | Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας αποτελεί η αποτίμηση και η ενίσχυση υφιστάμενων κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος με την χρήση σύνθετων υλικών. Ειδικότερα, μελετήθηκαν δύο κτίρια, το πρώτο με ορθογωνική κάτοψη αναφερόμενο ως κτίριο Α και το δεύτερο με κάτοψη μορφής Γ αναφερόμενο ως κτίριο Γ. Tα κτίρια μελετήθηκαν με πλήρως τοιχοπληρωμένο φορέα αλλά και με την απουσία των τοιχοπληρώσεων στο ισόγειο δηλαδή να υπάρχουν οι συνθήκες της πυλωτής.
Στην αρχή παρουσιάζεται η αναγκαιότητα της αποτίμησης των υφιστάμενων κατασκευών και το πώς οδηγηθήκαμε στην εφαρμογή του κανονισμού επεμβάσεων, ΚΑΝ.ΕΠΕ. Οι μέθοδοι ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι ελαστικές δυναμικές μέθοδοι q και m και η ανελαστική στατική ανάλυση Pushover. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκε το εμπορικό λογισμικό της LH Λογισμικής για την ανάλυση και εξαγωγή των συμπερασμάτων.
Έπειτα, με την ολοκλήρωση της αποτίμησης, περιγράφονται οι συνηθέστεροι μέθοδοι ενισχύσεων με έμφαση να δίνεται στην χρήση των σύνθετων υλικών γνωστά ως FRP. Παρουσιάζονται οι ενισχύσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον κάθε φορέα, όπου οι ενισχύσεις με τα σύνθετα υλικά υπολογίσθηκαν με το πρόγραμμα FRPStrength που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ενώ η ενίσχυση με τους μανδύες σκυροδέματος υπολογίσθηκαν στο εμπορικό λογισμικό καθώς και το κόστος αυτών.
Κλείνοντας, η σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων με τοιχοπληρώσεις είναι καλύτερη σε σχέση με τους φορείς με την πυλωτή. Οι τοιχοπληρώσεις προσδίδουν θετική επίδραση στους φορείς διότι καθυστερούν την εμφάνιση των πλαστικών αρθρώσεων στα κύρια σεισμικά μέλη. Η ενίσχυση με σύνθετα υλικά αποτελεί μια βέλτιστή λύση σε λιγότερο βλαμμένα στοιχεία (στοιχεία με μικρούς έως μεσαίους λόγους ανεπάρκειας) και είναι λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους ενισχύσεων.
|