Περίληψη: | Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου το σύνολο των εκφάνσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας επηρεάζεται από τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε άλλο γεωγραφικό επίπεδο, η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η πολυσυνθετότητα της μελέτης του χώρου της εκπαίδευσης και ειδικά του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης υποδεικνύει την ανάγκη για καταγραφή και μελέτη των δεδομένων για την ανάπτυξη νέων πολιτικών, οι οποίες θα μπορούν να βελτιώσουν καταστάσεις σε επίπεδο εκπαιδευτικών μηχανισμών, αλλά και σε ατομικό. Το έργο EUROSTUDENT είναι αυτό που έχει αναλάβει την καταγραφή των κοινωνικών οικονομικών συνθηκών οι οποίες διαμορφώνονται γύρω από τους φοιτητές στον ευρωπαϊκό χώρο.
Στη παρούσα μελέτη αφού επισκεφτήκαμε τη βάση δεδομένων του έργου EUROSTUDENT, συγκεντρώσαμε όλες τις συγκριτικές μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και στη συνέχεια εστιάσαμε σε 4 άξονες ενδιαφέροντος– που σχετίζονται με θέματα που θίγονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ΠΜΣ. Οι άξονες αυτοί ήταν: τα δημογραφικά στοιχεία των φοιτητών, η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, το κοινωνικό υπόβαθρο των φοιτητών και η διεθνοποίηση και κινητικότητα. Αφού παρουσιάστηκαν τα δεδομένα που αφορούν στους συγκεκριμένους άξονες, στη συνέχεια έγινε μία διαχρονική σύγκριση.
Βασική παραδοχή των συμπερασμάτων που εξήχθησαν, είναι ότι η εκπαίδευση αποτελεί τον αντικατοπτρισμό της κοινωνίας. Σε αυτή αποτυπώνονται οι επιδιώξεις της και αυτή αποτελεί μοχλό πίεσης για την αλλαγή των υφιστάμενων κακώς κειμένων.
|