Περίληψη: | Η ραγδαία ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών έχει βοηθήσει σημαντικά και τον τομέα της ιατρικής δημιουργώντας έναν νέο κλάδο αυτόν της τηλεϊατρικής. Η τηλεϊατρική εφαρμόζει τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και της πληροφορικής με στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας από απόσταση. Τα σημαντικότερα κομμάτια για την επιτυχή λειτουργία ενός συστήματος τηλεϊατρικής είναι οι βιοαισθητήρες και οι ασύρματες τεχνολογίες μετάδοσης της πληροφορίας. Στην παρούσα εργασία έγινε εκτενής περιγραφή των βιοαισθητήρων μέτρησης γλυκόζης και των βιοαισθητήρων μέτρησης οξυγόνου (παλμικά οξύμετρα).
Στο πρώτο κεφάλαιο έγινε αναφορά στην παθολογία του διαβήτη, μια χρόνια ασθένεια από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, καθώς και στα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη οξυγόνου. Από τα παραπάνω προέκυψε η αναγκαιότητα για τη δημιουργία συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης από απόσταση για τις συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρθηκαν τα κυριότερα πρωτόκολλα ασύρματης μετάδοσης της πληροφορίας (Blutooth, WiFi, UWB κ.α.) καθώς και οι δυνατότητες του καθενός. Τα πρωτόκολλα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της πληροφορίας από τους βιοαισθητήρες σε μία έξυπνη συσκευή (π.χ. Smartphone).
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάστηκαν οι διάφορες τοπολογίες δικτύων, τα κυριότερα στοιχεία τους καθώς και περιπτώσεις εφαρμογής τους. Η τοπολογία του δικτύου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι σε ένα σύστημα τηλεϊατρικής καθώς είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά δεδομένων από την έξυπνη συσκευή στο ιατρικό προσωπικό.
Στο τέταρτο κεφάλαιο έγινε λεπτομερής περιγραφή στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του βιοαισθητήρα γλυκόζης και του παλμικού οξύμετρου καθώς και στις διαφορετικές διαμορφώσεις αυτών των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο έγινε αναφορά στα είδη του εσωτερικού θορύβου που προκαλούνται στις ηλεκτρονικές διατάξεις των βιοαισθητήρων καθώς και τρόποι μείωσής του.
|