Περίληψη: | Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται μία τεχνο-οικονομική ανάλυση της D2D επικοινωνίας στα δίκτυα 5G, η οποία συγκρίνεται με μία αντίστοιχη για τα Distributed Antenna Systems (DAS). Αρχικά, παρουσιάζεται η δομή της διπλωματικής. Στην συνέχεια, αναλύονται οι βασικές εργασίες, μελέτες και επιστημονικές προσεγγίσεις, που αυτή βασίστηκε ή ο συγγραφέας στηρίχθηκε για να αναπτύξει το δικό του μοντέλο.
Εν συνεχεία, παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά στοιχεία για τις πρώτες τέσσερεις γενιές των Κινητών Δικτύων Επικοινωνίας. Αναλύεται πώς αυτά λειτουργούν και ποιοι είναι οι θεμέλιοι λίθοι τους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο 5G, όπου παρατίθενται στοιχεία για τις απαιτήσεις και τα πρότυπά του ή τις υπηρεσίες και τις τεχνολογίες που μπορεί αυτό να προσφέρει, όπως και κάποια βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επιπροσθέτως, παρατίθενται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θεωρείται σημαντικό να μελετήσει κανείς τεχνικά και οικονομικά τις δύο βασικές τεχνολογίες.
Ακόμα, παρουσιάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τεχνολογιών D2D και DAS. Αναλύεται η αρχιτεκτονική κάθε μίας τεχνολογίας, γίνεται μία ανασκόπηση στους βασικούς σταθμούς της ιστορίας τους, παρουσιάζονται τα θεμελιώδη πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών, ενώ τέλος, σκιαγραφείται το μοντέλο μελέτης για την οικονομική ανάλυση. Ακολούθως, αναλύεται το κόστος κάθε τεχνολογίας καταστρώνοντας τύπους αντίστοιχα με άλλες παρόμοιες προσπάθειες και μελέτες. Το συνολικό κόστος για το D2D αναλύεται σε κόστος κεφαλαίου και κόστος λειτουργίας, ενώ στην περίπτωση των DAS διαιρείται σε κόστος κεφαλαίου, λειτουργικό κόστος και κόστος υλοποίησης. Με εφαρμογή των μαθηματικών τύπων και με τιμές, που προέκυψαν μετά από έρευνα σε παρόμοιες μελέτες για την ελληνική αγορά, υπολογίζονται τα πιο πάνω κόστη για κάθε μία περίπτωση και συγκρίνονται τα κόστη κεφαλαίου, λειτουργίας και το συνολικό κόστος για τις δύο τεχνολογίες. Επίσης, πραγματοποιείται και σύγκριση με βάση το εύρος ζώνης, την διάρκεια του σχεδίου επένδυσης και άλλων παραγόντων.
|