Περίληψη: | Η παρούσα εργασία, με θέμα «Ποιότητα ζωής και Ψυχολογική Επιβάρυνση των Υγειονομικών και Εκπαιδευτικών κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19», εκπονείτε στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, Δημόσια Υγεία, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Υπόβαθρο: Η εργασία αυτή ασχολείται και αντικατοπτρίζει μία σημαντική πτυχή της καθημερινής ζωής, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου των ατόμων παρέχεται με σκοπό την εξασφάλιση των απαραίτητων εκείνων πόρων για την ανεξάρτητη διαβίωση. Το εργασιακό πλαίσιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα αισθήματα πλήρωσης, αυτοεκτίμησης, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως μέσα από την εργασία τα άτομα είναι παραγωγικά, δημιουργικά και συμβάλουν τα μέγιστα για την κοινωνία, την οικογένεια αλλά και τον εαυτό τους. Έχουν πραγματοποιηθεί πάμπολες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχουν καταδείξει πως η άσκηση της εργασίας συνδέεται με τη Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής.
Παράλληλα, σε πολλές έρευνες υπάρχουν υψηλά ποσοστά ψυχοσωματικών προβλημάτων σε επαγγελματίες δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Στη χώρα μας, υπάρχει σημαντική έλλειψη στοιχείων στο θέμα της ΠΖ. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το υπό συζήτηση θέμα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο ΜΠΣ Δημόσιας Υγείας, δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες στις συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες. Με δεδομένο αυτή τη μελέτη, θα διερευνηθεί η Ποιότητα ζωής και η ψυχολογική επιβάρυνση των δημόσιων λειτουργών Υγείας και Εκπαίδευσης στην πανδημία του Sars-CoV-2.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί η Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής και η παρουσία συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης απασχολούμενων σε δημόσιους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης και εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τη περίοδο της πανδημίας του Sars-CoV-2.
Μεθοδολογία: Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε ένα ενιαίο αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου σχετικά με κοινωνικά και δημογραφικά στοιχεία, εργασιακές συνθήκες, συνήθειες/συμπεριφορές υγείας, καθώς περιλαμβάνει τις ελληνικές εκδόσεις των κλιμάκων «Short Form 36 Health Survey» (SF-36) και «Hospital Anxiety and Depression Scale» (ΗADS). Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε με τυχαία βολική δειγματοληψία σε υγειονομικούς υπαλλήλους των δομών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και εκπαιδευτικούς δημοσίων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας.
Συμπεράσματα: Η πανδημία του Sars-CoV-2 είναι μια παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας, αναντίρρητα βρίσκεται στο επίκεντρο της ερευνητικής αναζήτησης. Οι επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής και στη ψυχολογική επιβάρυνση των εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας αλλά και εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, παρατηρήθηκε σε σημαντικό μέρος του δείγματος που μελετήθηκε στη παρούσα μεταπτυχιακή εργασία. Σημειώθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη καθημερινότητα των εργαζόμενων και των δύο ομάδων παρόλαυτα εντοπίστηκαν υψηλότερα ποσοστά στους υγειονομικούς.
|