Περίληψη: | Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να διερευνήσει τον αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) σε σχέση με τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές, δηλαδή το άγχος και την κατάθλιψη, και να προσδιορίσει συγκεκριμένους παράγοντες (π.χ. σκέψεις/συναισθήματα, κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραπομπή τέτοιων ασθενών σε ψυχίατρους.
Υλικά – Μέθοδοι: Για να ταξινομηθούν οι ασθενείς σε διαφορετικές κατηγορίες, σχετικά με την ανάπτυξη των υπό εξέταση ψυχικών διαταραχών, χρησιμοποιήθηκε το Ερωτηματολόγιο «Νοσοκομειακής Κλίμακας Άγχους και Κατάθλιψης» (HADS). Οι κύριες στατιστικές μεθοδολογίες που εφαρμόζονται είναι τα δέντρα ταξινόμησης και παλινδρόμησης (CART) και η λογιστική παλινδρόμηση. Για τους σκοπούς της προαναφερθείσας στατιστικής ανάλυσης, έχει χρησιμοποιηθεί το πακέτο λογισμικού R.
Αποτελέσματα: Τόσο η βαθμολογία της κατάθλιψης όσο και του άγχους διέφεραν σημαντικά ανάλογα με την σοβαρότητα της οπτικής οξύτητας. Οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα οπτικής οξύτητας τείνουν να έχουν επίσης υψηλότερες βαθμολογίες HADS. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από την κατάθλιψη. Οι κοινωνιοδημογραφικοί παράγοντες δεν είχαν καμία σημαντική επίδραση. Σύμφωνα με την ανάλυση CART που πραγματοποιήθηκε, οι απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις του ερωτηματολογίου HADS (συγκεκριμένα, «Μπορώ να απολαμβάνω ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή ένα ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό πρόγραμμα » και «Έχασα το ενδιαφέρον για την εμφάνισή μου») αναγνώρισαν την συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με σοβαρή έως μέτρια κατάθλιψη. Επιπλέον, το επίπεδο σοβαρότητας της οπτικής οξύτητας βρέθηκε ως βασικός παράγοντας για τη διάγνωση ασθενών με AMD με κατάθλιψη.
Συμπεράσματα: Το επίπεδο σοβαρότητας της οπτικής οξύτητας (ή της μείωσης της) βρέθηκε να είναι ο κύριος παράγοντας που σχετίζεται με την κατάθλιψη σε ασθενείς με AMD. Επιπλέον, συγκεκριμένες σκέψεις/συναισθήματα που υπάρχουν σε ασθενείς με AMD έχουν βρεθεί ως σημαντικά σχετικά με το επίπεδο των υπό εξέταση ψυχικών διαταραχών τους και θα μπορούσε ο οφθαλμίατρος να τους παραπέμψει σε ψυχίατρο.
|