Summary: | Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν επηρεάσει όλες τις περιοχές του κόσμου και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία κλιματικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Ως απόρροια των ανωτέρω, οι μεσαίες και μεγάλες πυρκαγιές πληθαίνουν, έχοντας δυσμενή αποτελέσματα στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Συνεπώς, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι να παρουσιάσει τον καναδικό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς για τη χρονική περίοδο 1981-2098. Οι τιμές του δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς στους μελλοντικούς χρονικούς ορίζοντες προκύπτει με τη βοήθεια τριών σεναρίων κλιματικής αλλαγής. Ακόμα, ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς προκύπτει από κατεξοχήν μετεωρολογικές παραμέτρους.
Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο κεφάλαιο παρουσιάστηκε το θεωρητικό υπόβαθρο των δεικτών κινδύνου πυρκαγιάς, των σεναρίων κλιματικής αλλαγής αλλά και των μετεωρολογικών παραμέτρων που συμβάλλουν στον υπολογισμό των δεικτών αυτών.
Συνάμα, στο 2ο κεφάλαιο αναλύθηκαν θεωρητικά οι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα διπλωματική. Επιπλέον, στο 3ο κεφάλαιο εφαρμόστηκαν οι προαναφερθείσες στατιστικές μέθοδοι. Δημιουργήθηκαν χάρτες για τον Ελλαδικό χώρο οι οποίοι παρουσιάζουν τον αριθμό των ημερών ετησίως στο κοντινό μέλλον που αναμένεται να επικρατεί πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Διαπιστώθηκαν οι δέκα περιοχές οι οποίες συγκαταλέγονται στις πιο επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών στο κοντινό μέλλον και έγινε διερευνητική ανάλυση των τιμών του δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς για το κοντινό μέλλον, για αυτές τις περιοχές.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν τρεις έλεγχοι υποθέσεων μεταξύ των τριών σεναρίων κλιματικής αλλαγής προκειμένου να αποφανθούμε για το αν οι κατανομές, οι πληθυσμοί και οι διασπορές είναι στατιστικά σημαντικές. Επιπλέον, μελετήθηκαν οι χρονοσειρές του δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς για το χρονικό διάστημα 2021-2098 για τις δέκα αυτές περιοχές και προσδιορίσαμε τις γραμμές ελαχίστων τετραγώνων για κάθε σενάριο κλιματικής αλλαγής.
Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο, γίνεται σύνοψη των αποτελεσμάτων της εργασίας και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται απ’ αυτή.
|